Grönt ljus för Cirkustomten

2024-06-18

Pressmeddelande

Grönt ljus för Sernekes och Semrén & Månssons vision på Cirkustomten

Nu har byggnadsnämnden i Göteborg gett klartecken för att gå ut på samråd med det nya förslaget till ett bostadskvarter på Cirkustomten, utvecklat av Serneke och Semrén & Månsson. På en av Göteborgs mest attraktiva tomter skapas ett modernt bostadskvarter med lokaler i bottenvåningen.

Cirkustomten är en plats för möten. Här möter kvartersstaden park och kultur, boende möter besökare, kulturhistoria möter den moderna bostaden. Hur dessa möten ska utformas har varit en viktig utgångspunkt i projektet.

”Gestaltningen tar avstamp i det klassiska kvarteret, men med fokus på kvalitet snarare än stil. Gedigna material, en hög detaljeringsgrad och en harmonisk fasadutformning är exempel på sådana kvaliteter. Vår vision har varit att skapa ett vackert kvarter med en omsorgsfull och tidlös utformning”, säger Pernilla Bertilsdotter, arkitekt och uppdragsansvarig på Semrén & Månsson.

För att nyttja tomten på bästa sätt har man valt att göra ett sammanhängande kvarter på platsen.

”Det sammanhängande kvarteret är ett naturligt val av flera skäl. Som en logisk fortsättning av kvartersstaden intill förtydligar det kringliggande stråk och stadsrum. Dessutom ger en privat bostadsgård stora kvaliteter för de boende i en annars mycket offentlig miljö” tillägger Pernilla.

”Läget är unikt i centrala Göteborg med direkt anslutning till västlänken och granne med nöje- och kulturliv. Vi har redan idag ett högt intresse för bostäderna, även om vi har en bit kvar till inflyttning,” berättar Sofia Ulm-Wallin. Projektchef Serneke Fastighetsstyrning AB.

Cirkustomten, som ligger vid Lorensbergsparken bakom Stadsbiblioteket, har länge betraktats som en av Göteborgs mest eftertraktade tomter. Trots detta har ett provisoriskt parkeringsgarage stått på tomten i över tre decennier och blivit en fast del av stadsbilden. Nu planeras ett nytt kvarter med cirka 150 bostäder och lokaler i bottenvåningen. Förslaget utvecklas av Serneke, ritas av Semrén & Månsson, och Mareld formger landskap, och är nu klart för att gå ut på samråd.

 

Visualiseringar: Soul

Dela

Elinor Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Elinor Månsson

+46 733 93 30 63elinor.mansson@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram