Semrén & Månsson ritar första nybyggnadsprojektet i Kiev

2022-06-28

När kriget i Ukraina bröt ut kontaktade Maria Broman, vd för Semrén & Månssons internationella verksamhet, koncernens partnernätverk i Ukraina och erbjöd hjälp. Det har mynnat ut i att våra arkitekter i Sverige och Polen nu utvecklar ett projekt i Kiev som skänker hopp om framtiden.

Redan innan pandemin hade Semrén & Månsson sonderat den ukrainska marknaden och knutit många lovande affärskontakter, bland annat med det snabbväxande BIM-bolaget Tebin. Men precis som för de flesta ukrainska företag så vändes Tebins värld upp och ner när ryska trupper rullade in.

– Åtta av de ledande personerna i Tebin var på tjänsteresa i Berlin när kriget bröt ut och valde då att inte återvända. Jag erbjöd dem genast hjälp och bara någon vecka senare flyttade de in på vårt polska kontor. Därifrån organiserade de evakueringen av över sextio medarbetare och deras familjer från Kiev till Lviv, berättar Maria Broman.

Företagen samsas tillsvidare om kontoret i Szczecin, där ytterligare en handfull medarbetare som lyckats fly kriget har anslutit sig. Tebins projekt i Ukraina är stoppade men genom att snabbt kunna ställa om sin verksamhet har de framgångsrikt lyckats driva vidare alla internationella uppdrag. Aleksandr Nikitin, vd och ägare, uppskattar Semrén & Månssons stöd och ser många likheter mellan bolagens kultur och värderingar.

”Det är modigt av en fastighetsutvecklare att vilja investera i Ukrainas återuppbyggnad redan nu. Det är ett imponerande risktagande med stort symbolvärde.”

Maria Broman, vd Semrén & Månsson International

– Vi är båda engagerade i att utveckla långsiktiga värden för våra kunder och tror på människor och deras kreativa roll. För oss handlar världen om samarbete och kompletterande möjligheter, inte om konkurrens. Tebin och Semrén & Månsson kompletterar varandra på ett bra sätt och vi ser fram emot att samarbete i såväl Europa som Sverige.

Utformar viktig mötesplats i hjärtat av Kiev

Tebin hade tidigare rekommenderat Semrén & Månsson till en beställare i Kiev. Överraskande nog tog de kontakt några månader efter invasionen och frågade om Semrén & Månsson fortfarande var intresserade av uppdrag.

– Det är modigt av en fastighetsutvecklare att vilja investera i Ukrainas återuppbyggnad redan nu. Det är ett imponerande risktagande med stort symbolvärde, säger Maria Broman.

Uppdraget gäller ett nytt business-center i Kievs historiska diplomatkvarter dit ambassadpersonal börjat att återvända efter krigsutbrottet. Kontraktet är signerat och Semrén & Månsson tar fram koncept med ambitionen att kontorsbyggnaden ska projekteras till hösten. Av förklarliga skäl råder dock stor osäkerhet kring både tidplanen och förutsättningarna.

Håll utkik efter nya uppdateringar allt eftersom projektet fortskrider.

Dela

Elinor Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Elinor Månsson

+46 733 93 30 63elinor.mansson@semren-mansson.se

Loggbok

Semrén & Månsson ritar hotell vid Liseberg

Semrén & Månsson har ritat det nya hotellet intill World of Volvo och Lisebergs expansionsområde. En ombyggnad av en historisk byg...

2023-11-27

Tidlös elegans: inredningskonceptet för Järntorgsgatan X Brogatan

Utforska Järntorgsgatan x Brogatan: En modern pärla med historisk charm i Göteborg. Inredningsarkitekten Johanna Vestlin berätttar...

2023-11-08
Lisa Anger CDO

Semrén & Månsson Arkitekter storsatsar på AI

Vi satsar på AI! Och framtidssäkrar oss när vi knyter an AI-utvecklingen på en strategisk och organisatorisk nivå för hela verksam...

2023-10-25

Lisa Anger om vår satsning på AI

Semrén & Månsson intensivt på artificiell intelligens (AI) och knyter an AI-utvecklingen på en strategisk och organisatorisk nivå ...

2023-10-25

Från verkstadslokal till Fagerhults Belysnings kontor och showroom

Läs om hur Fagerhults Belysning förvandlade gamla verkstadslokaler till moderna kontor och showroom, samtidigt som historiens kara...

2023-10-17

Maria Persson ny VD för Semrén & Månsson Arkitekter

Maria Persson, arkitekt och tidigare vice vd på Semrén Månson är ny VD för arkitektkontoret som varit hennes arbetsplats sedan 201...

2023-10-13

Tre tips för att korta tiden från idé till färdig detaljplan

Här är våra tre bästa tips för en framgångsrik planansökan.

2023-09-06

Så tar du snabbaste vägen till ett positivt planbesked

Vägen till ett positivt planbesked kan vara komplicerad. Här berättar tre av våra kollegor om den smidigaste vägen fram.

2023-08-24

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram