Semrén & Månsson ritar hotell vid Liseberg

2023-11-27

Pressmeddelande

Semrén & Månsson har ritat det nya hotellet intill World of Volvo och Lisebergs expansionsområde. Projektet innefattar en varsam ombyggnad av den historiska byggnaden samt en tillbyggnad på 16 våningar. Nu börjar byggnationen av hotellet som kommer att bli ett landmärke i området.

Det nya hotellet ligger vid Mölndalsån, precis intill Lisebergs nöjespark, och utgör en unik förening mellan historisk industrimiljö och modern arkitektur. Den historiska byggnaden från 1800-talet, återväcks och genomgår en omfattande restaurering där fönster byts ut till äldre utförande och takkuporna på taket som under åren försvunnit, återställs. Den restaurerade byggnadens karaktär sätter tonen för hotellets design, och här kommer besökare att finna restaurang, bar och lobby.

– Vi är stolta att i detta expansiva område kring Liseberg ha väckt liv i en gammal historisk byggnad med stark karaktär. Vi har återställt det gamla tryckeriet till sin forna glans och tar dess historia in i framtiden, säger Isak Heedman, arkitekt på Semrén & Månsson.

Den äldre, historiska byggnaden integreras med det nya tillskottet – ett 16-vånings höghus med 217 hotellrum. Tillbyggnadens detaljerade röda fasad och tegelsockel knyter an till den gamla byggnadens och områdets industriella karaktär.

– Som höghus betraktat är det speciellt i staden då den inte är strikt modernistisk. Det är snarare inspirerat av områdets äldre industriarkitektur och tryckeriets historia. Detaljeringen i fasaden med skuggverkan och reliefer bidrar till en vacker byggnad mellan Liseberg och World of Volvo, säger Isak Heedman.

Hotellet byggs mitt i det pågående stadsutvecklingsprojekt som sträcker sig längs med Mölndalsån och E6:an. Projektet inkluderar även Lisebergs expansion och World of Volvo, som tillsammans med nya promenadstråk och grönytor gör området mer tillgängligt för göteborgarna. Fastighetsägare är Grandab och operatör för hotellet blir Strawberry.

 

Dela

Isak Heedman, arkitekt på Semrén & Månsson Göteborg

Kontakta mig om du vill veta mer

Isak Heedman

+46 736 44 34 87isak.heedman@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram