Clarion Hotel Oslo

HospitalityInredning

Clarion Hotel Oslo ligger i det som kallas Oslos hetaste område, Bjørvika. Granne med det spektakulära Operahuset och nya Munchmuseet, vilket blev utgångspunkten för ett inredningskoncept med konst som huvudtema. Semrén & Månsson inredningsarkitekter dök in i Edvard Munchs värld för att skapa en gästupplevelse i ständig förvandling.

Clarion hotel Oslo interör lobby

BeställareNordic Property Management / Nordic Choice Hotels

År2017-2019

I början av 2000-talet var Bjørvika ett avsides hamnområde präglat av ett fartygsvarv och omgivande lagerhus, men de senaste tjugo åren har området och det intilliggande designkvarteret Barcode gradvis öppnats upp med ny stadsbebyggelse, kulturinstitutioner och en långsträckt strandpromenad.

När Semrén & Månsson fick i uppdrag att inreda Clarion Hotel Oslo 2017 hade kommunen precis klubbat igenom det omdiskuterade Munchmuseet. Ett nytt landmärke för Oslo. Sextio meter högt och inklätt i aluminiumplåt, ett monumentalbygge för Edvard Munch-samlingen med 42 000 föremål.

Clarion hotel Oslo interör restaurang
Clarion hotel Oslo interör
Clarion hotel Oslo interör lobby

Färgstarka kontraster och möten

Den avsedda tomten låg granne med hotellet som var under uppbyggnad. Invigningen av museet skulle dröja några år, men för Clarions konstintresserade ägare Petter Stordalen var temat helt givet: konst i allmänhet och Munch i synnerhet.

”Vi ville integrera konsten med inredningen på ett inspirerande och lekfullt sätt. Färger och material tar utgångspunkt i det konstnärliga – samtidigt som de ramar in verken.”

Ylva Lundberg, arkitekt

Clarion hotel Oslo interör

Inredningen är modernt skandinavisk, fast med en twist. Grundad i organiska material samt färgpaletten hämtat från Edvard Munchs användning av kulörer.

– Munchs material- och färganvändning utvecklades genom hela hans karriär. På samma sätt förändras kulörerna när du rör dig inåt i hotellets utrymmen. Från sobra och nedtonade nyanser till mer ett mer färgstarkt och expressivt uttryck säger Ylva Lundberg, arkitekt.

Hotellets publika delar präglas av en varm, harmonisk och intim atmosfär där material som natursten, björkfanér och metall används mot uttrycksfulla objekt. En eklektisk mix där texturer och former krockar och motpoler möts.

Rummens utformning har en mer nordisk karaktär med ljus bas och färgstarka detaljer. Men även hotellrummen genomsyras av en ständig lek med kontraster och oväntade möten.

 

Clarion hotel Oslo interör
Clarion hotel Oslo interör hotellrum
Clarion hotel Oslo interör

Både mat och kultur på menyn

Totalt har hotellet 225 rum och 1100 kvadratmeter konferensytor. På gatuplan ligger restaurang- och barkonceptet Kitchen & Table Fishery – där den svenske stjärnkocken Marcus Samuelsson står bakom menyn – samt Shutter Bar med utsikt över Akerselvas mynning i Oslofjorden.

 

”Det mesta är specialritat av våra arkitekter för projektet. Från diskar, möbler och väggpaneler i de allmänna ytorna till sminkbord, armaturer och textilier inne på hotellrummet.”

Ylva Lundberg, arkitekt

Clarion hotel Oslo interör lobby

Hotellet samarbetar med det närliggande Edward Munch-museet och andra lokala kulturinstitutioner. Det mest centrala och slående verket är det inlånade Munch-originalet som hänger i receptionen – exakt vilket verk du får se beror på när du besöker hotellet. Den aktuella målningen byts nämligen regelbundet ut mot andra verk från Munchmuseets samlingar.

Här finns även en permanent konstsamling med moderna verk av konstnärer som låtit inspirerats av Munch. Hotellets gäster bjuds på en levande kulturell meny, bestående av konstupplevelser, matupplevelser, scenföreställningar, art walks och aktuella utställningar.

Clarion hotel Oslo interör bar
Clarion hotel Oslo interör bar
Clarion hotel Oslo interör restaurang
Clarion hotel Oslo interör

Dela

Ylva Lundberg, arkitekt på Semrén & Månsson Göteborg

Kontakta mig om du vill veta mer

Ylva Lundberg

+46 704 61 06 35 ylva.lundberg@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram