Ett nytt pampigt landmärke, mitt på Göteborgs historiska entréaxel. Som samtidigt skulle bli göteborgarnas nya gemensamma vardagsrum. Utmaningen var omöjlig att motstå – och vilken succé det blev. För vad var egentligen Drottningtorget före Clarion Post?
UppdragsgivareNordic Choice Hotels/Strawberry Properties
PlatsDrottningtorget, GöteborgÅr2005–2012 tillbyggnad 2018-2020
Bruttoarea34 750 m2 + tillbyggnaden 1280 m2
Antal rum540 (500 år 2012 + 40 år 2020)
NomineringarEuropean Copper Awards, Stenpriset 2013 samt Årets Bygge 2013
FotograferKrister Engström, Kalle Sanner, Louise Billgert, Anders Bergstedt
”I det här projektet har vi hanterat i princip alla utmaningar som en arkitekt kan ställas inför och jag känner mig väldigt nöjd med resultatet. Ett gott exempel på när arkitekten, staden och beställaren jobbar tätt ihop för att förverkliga något som ingen trodde var möjligt.”
Magnus Månsson, arkitekt SAR/MSA, koncernchef och adj. Professor
Kanske lät det som en vansinnig idé från början – att omvandla ett riksintresse med starka skyddskrav till en modern hotellanläggning. Men visionen var solklar: det var dags att öppna upp det gamla, slutna posthuset för allmänhetenen och skänka nytt liv till området runt Drottningtorget. Två nycklar till att anpassa den tidstypiska 1920-talsbyggnaden till dagens krav på funktion och logistik blev en tillbyggnad på 13 våningar på det som tidigare var en lastgård, samt en ny entré mot torget.
”Ungt och gammalt (och k-märkt!) har tillåtits stå mot varandra. Den ena tonårstyken, den andra tämligen självbelåten. Sådana stilkrockar utmärker vitala städer och Göteborg kommer förhoppningsvis få fler av dem nu.”
Mark Isitt, arkitekturkritiker
Vad händer när 1920-talets dova färgskala ingår ett kreativt giftermål med 2010-talets distinkta lätthet? Interiören på Clarion Post är full av oväntade möten och sofistikerad maximalism. Ursprungliga inredningsdetaljer framhävs av moderna tillägg i eleganta material som kalksten, skiffer, mässing och ombonade textilier. Samma DNA fast i ny tappning.
Med fasadmaterial som koppar, skiffer och granit lånar tillbyggnaden vissa uttryck från den äldre byggnaden. I övrigt för den definitivt sin egen talan, där den reser sig som en postmodernistisk monolit i stadssiluetten. Den gamla delen av hotellet präglas snarare av respektfull vördnad för ursprungliga detaljer. Här är den största byggnadsmässiga förändringen den ”centralhall” som öppnats upp under den bevarade posthallen och där lobby och lounge är placerade. Ingen som besökt hotellet lär heller ha missat kronjuvelen: den nio meter långa receptionsdisken, helt klädd med kristallprismor från Orrefors.
”Man ska väl inte ta till för stora ord, men tillbyggnaden är en hommage till den gamla stadsstrukturen. Vi har velat återställa den.”
Magnus Månsson, arkitekt SAR/MSA, koncernchef och adj. Professor
Redan en kort tid efter att hotellet öppnades märktes ett behov av fler rum. Den bantning som projektet hade genomgått på vägen gjorde att det fanns en outnyttjad byggrätt ovan hotellets stora kongressal. När vi 2018 började arbeta med en tillbyggnad på 40 rum i fyra plan, kan man alltså säga att det var för att få ”den felande länken” på plats.
Och ett länkande blev det. Att få de nya hotellrummen på plats innebar nämligen ett sällan skådat precisionspussel. Rummen ritades av oss på Semrén & Månsson, tillverkades i Lettland och levererades sedan som kompletta moduler som med en enorm kran lyftes in på hotellets innergård, för att där staplas på varandra. Endast själva hotellrumskorridorerna samt fasaden, som i sig är en systemfasad, byggdes på plats.
Gestaltningsmässigt utgick vi, precis som när vi arbetade med hotellet 2012, från husets befintliga material med tillägg i modern tappning. Skiffer och koppar spelar en huvudroll – nu liksom då – med ett formspråk som på samma gång kopplar till och kontrasterar mot den ursprungliga byggnaden. Semrén & Månsson ligger även bakom interiören i de nya hotellrummen.
Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!
© Semrén & Månsson 2024