Clarion Hotel Post

Hospitality

Ett nytt pampigt landmärke, mitt på Göteborgs historiska entréaxel. Som samtidigt skulle bli göteborgarnas nya gemensamma vardagsrum. Utmaningen var omöjlig att motstå – och vilken succé det blev. För vad var egentligen Drottningtorget före Clarion Post?

clarion hotel post exteriör från drottningtorget

UppdragsgivareNordic Choice Hotels/Strawberry Properties

PlatsDrottningtorget, Göteborg

År2005–2012 tillbyggnad 2018-2020

Bruttoarea34 750 m2 + tillbyggnaden 1280 m2

Antal rum540 (500 år 2012 + 40 år 2020)

NomineringarEuropean Copper Awards, Stenpriset 2013 samt Årets Bygge 2013

”I det här projektet har vi hanterat i princip alla utmaningar som en arkitekt kan ställas inför och jag känner mig väldigt nöjd med resultatet. Ett gott exempel på när arkitekten, staden och beställaren jobbar tätt ihop för att förverkliga något som ingen trodde var möjligt.”

Magnus Månsson, arkitekt SAR/MSA, koncernchef och adj. Professor

clarion hotel post exteriör från åkareplatsen

Från statligt byggnadsminne till modernt storhotell

Kanske lät det som en vansinnig idé från början – att omvandla ett riksintresse med starka skyddskrav till en modern hotellanläggning. Men visionen var solklar: det var dags att öppna upp det gamla, slutna posthuset för allmänhetenen och skänka nytt liv till området runt Drottningtorget. Två nycklar till att anpassa den tidstypiska 1920-talsbyggnaden till dagens krav på funktion och logistik blev en tillbyggnad på 13 våningar på det som tidigare var en lastgård, samt en ny entré mot torget.

Clarion hotel post - bänk
Clarion hotel post posthallen
Clarion hotel post interiör tillbyggnad

”Ungt och gammalt (och k-märkt!) har tillåtits stå mot varandra. Den ena tonårstyken, den andra tämligen självbelåten. Sådana stilkrockar utmärker vitala städer och Göteborg kommer förhoppningsvis få fler av dem nu.”

Mark Isitt, arkitekturkritiker

Modernt. Men inte minimalistiskt.

Vad händer när 1920-talets dova färgskala ingår ett kreativt giftermål med 2010-talets distinkta lätthet? Interiören på Clarion Post är full av oväntade möten och sofistikerad maximalism. Ursprungliga inredningsdetaljer framhävs av moderna tillägg i eleganta material som kalksten, skiffer, mässing och ombonade textilier. Samma DNA fast i ny tappning.

Clarion hotel post interiör fönster och textilier
Clarion hotel post interiör hiss
Clarion hotel post restauranginteriör

Industrihistoria möter framtid

Med fasadmaterial som koppar, skiffer och granit lånar tillbyggnaden vissa uttryck från den äldre byggnaden. I övrigt för den definitivt sin egen talan, där den reser sig som en postmodernistisk monolit i stadssiluetten. Den gamla delen av hotellet präglas snarare av respektfull vördnad för ursprungliga detaljer. Här är den största byggnadsmässiga förändringen den ”centralhall” som öppnats upp under den bevarade posthallen och där lobby och lounge är placerade. Ingen som besökt hotellet lär heller ha missat kronjuvelen: den nio meter långa receptionsdisken, helt klädd med kristallprismor från Orrefors.

”Man ska väl inte ta till för stora ord, men tillbyggnaden är en hommage till den gamla stadsstrukturen. Vi har velat återställa den.”

Magnus Månsson, arkitekt SAR/MSA, koncernchef och adj. Professor

Ännu en årsring på plats

Redan en kort tid efter att hotellet öppnades märktes ett behov av fler rum. Den bantning som projektet hade genomgått på vägen gjorde att det fanns en outnyttjad byggrätt ovan hotellets stora kongressal. När vi 2018 började arbeta med en tillbyggnad på 40 rum i fyra plan, kan man alltså säga att det var för att få ”den felande länken” på plats.

Och ett länkande blev det. Att få de nya hotellrummen på plats innebar nämligen ett sällan skådat precisionspussel. Rummen ritades av oss på Semrén & Månsson, tillverkades i Lettland och levererades sedan som kompletta moduler som med en enorm kran lyftes in på hotellets innergård, för att där staplas på varandra. Endast själva hotellrumskorridorerna samt fasaden, som i sig är en systemfasad, byggdes på plats.

Gestaltningsmässigt utgick vi, precis som när vi arbetade med hotellet 2012, från husets befintliga material med tillägg i modern tappning. Skiffer och koppar spelar en huvudroll – nu liksom då – med ett formspråk som på samma gång kopplar till och kontrasterar mot den ursprungliga byggnaden. Semrén & Månsson ligger även bakom interiören i de nya hotellrummen.

clarion hotel post exteriör skiss
clarion hotel post exteriör skiss från drottningtorget
clarion hotel post exteriör från åkareplatsen

Förhållandet mellan den gamla och den nya byggnaden kan beskrivas som en äldre och en yngre släkting med samma DNA-uppsättning.

Dela

Sophie Dufva, arkitekt, partner och regionchef Göteborg på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Sophie Dufva

+46 707 99 10 71sophie.dufva@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Vill du veta mer om vårt arbete, starta ett samarbete eller söka jobb? Låt oss kontakta dig. Du kan även få mejl från oss ibland med sånt vi tycker är intressant.

FacebookLinkedInInstagram