När det gamla posthuset i centrala Göteborg omdanades till modernt storhotell var visionen tydlig: göteborgarna skulle få nytt ett gemensamt vardagsrum. Vi gav dem vardagsrummet de flesta bara kan drömma om. En maxad mix av då- och nutid som flirtar med allt från husets historia till stadens framgångsrika modeindustri.
UppdragsgivareNordic Choice Hotels/Strawberry Properties
PlatsDrottningtorget, GöteborgÅr2005–2012, tillbyggnad 2019-2020
Antal rum500 + 40
NomineringarEuropean Copper Awards, Stenpriset 2013 samt Årets Bygge 2013
FotografAnders Bergstedt, Louise Billgert, Krister Engström,
På Clarion Hotel Post möter svunna tider kommande. Interiören är ett kreativt möte mellan 1920-talets dova färgskala och 2010-talets distinkta lätthet, där historiska inredningsdetaljer lyfts fram av moderna tillägg i material som kalksten, skiffer, mässing och ombonade textilier. Det är modernt utan att vara minimalistiskt – samma DNA fast i ny tappning. ”If it ain’t broke, don’t fix it”, heter det inte så? I den gamla delen av byggnaden har det framför allt handlat om att bevara och renodla uttrycket snarare än förändra, med återskapade detaljer som balusterräcken, paneler, listverk, fönsterbänkar och spanjoletter. Här finns 326 hotellrum inredda i jordnära toner, medan tillbyggnadens 174 rum kännetecknas av en klarare, krispigare och mer kontrastrik färgskala.
”Posthotellet blev en game-changer. Att öppna upp den slutna byggnaden för allmänheten och omdefiniera hela atmosfären runt Drottningtorget är något av det häftigaste vi gjort.”
Helena Axelsson, ansvarig arkitekt för inredningskonceptet
Den bevarade posthallens kortsidor utgörs av två boxar som tydligt ska uppfattas som tillförda element: i ena änden en vit slät box för ljus- och bildprojektion, och på den motsatta väggen en box av mässing perforerad med ett frimärksmönster. I mattor och textilier på olika platser i hotellet dyker samma frimärksmönster upp, liksom mönster inspirerade av de vackra elementskydden eller posthallens magnifika kalkstensgolv. Även posthallens gamla skrivpulpeter har fått nytt liv i form av bänkar och bordsytor på hjul.
Färger, mönster och texturer möts, blandas och återupprepas i hotellets olika delar, som ett sammanhållande men samtidigt dynamiskt tema. Dekorativt – absolut – men lika mycket ett sätt att fixa akustiken i en byggnad med både stengolv och betongtak. Samtidigt är det textila uttrycket en subtil blinkning till Göteborgs framgångsrika modeindustri, där bardiskarnas böljande fronter till exempel ska föra tankarna till mjuka, draperade klädesplagg.
År 2018 – fem år efter att hotellet öppnade – stod det klart att de 500 rummen behövde utökas med ytterligare 40. Vilket förstås inte görs i en handvändning i en kulturminnesmärkt byggnad. Lösningen blev att använda sig av kompletta rumsmoduler som lyftes över hotellets tak för att placeras på innergården till den gamla postbyggnaden. Kompletta såtillvida att de levererades med alla ytskikt samt färdiga badrum, redo för installation av vatten och el. Designen stod Semrén & Månsson för, både vad gäller själva modulrummet och kompletterande inredning.
Grundprincipen var att inredningen skulle harmoniera med konceptet från 2012: distinkt modernt, men med gedigna material som åldras med värdighet. På grund av rummens små mått är hela inredningen skräddarsydd och specialdesignad. I fokus står texturer och materialitet snarare än kontrastrika kulörer. Marmor, ek och mosaik – och så det självklara blickfånget: badrummets specialritade handfatskommod i metall och lavasten.
– Modulernas mått och rummens förutsättningar utmanade oss att hitta nya kreativa lösningar för hotellrumsinteriören. Istället för det traditionella skrivbordet har vi ritat in en bekväm sittgrupp vid ett fristående bord som gör det möjligt att både arbeta och ta emot gäster på en mindre yta, säger Sara Ewreskär, ansvarig arkitekt för det nya rumskonceptet arkitekt.
”Med de 40 nya rummen lägger vi ännu en årsring till den här otroliga byggnaden. Det är fint att se hur det vi skapat fortsätter att älskas, vårdas och utvecklas, år efter år.”
Sara Ewreskär, Arkitekt SAR/MSA
Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!
© Semrén & Månsson 2025