Ekerum Resort

Hospitality

En av Sveriges mest kända golfanläggningar, Ekerum Resort på Öland planeras att byggas ut till ett destinationshotell av hög internationell klass. Projektet är en tävlingsvinst för några år sedan där vi hämtat inspirationen från den storslagna och karga naturen för att skapa ett modernt hotell. En unik upplevelse i en unik miljö.

Ekerum exteriör

UppdragsgivareEkerum Resort

PlatsÖland

År2011 -

Antal rumca 180

VisualiseringSoul
Ekerum interiör rum
Ekerum exteriör visionsbild

Naturnära upplevelse för alla sinnen

Väder, vind, natur, kultur och mat. Och med föränderliga upplevelser efter säsong. Så kan visionen sammanfattas när Ekerum Resort planerar att  utöka sin verksamhet med ny hotelldel. Den nya delen rymmer ca 180 rum, ett spa, konferensrum och restauranger.

I Semrén & Månssons gestaltning är den öländska naturen inspiration för ett exklusivt arkitektoniskt uttryck. Samspelet mellan å ena sidan husets struktur och den befintliga gårdsbebyggelsen och å andra sidan det flacka landskapet och den vidsträckta horisonten är utgångspunkten när vi föreslår ett modernt hotell där vi utvecklat både boendet och hotellet som mötesplats. De historiska kvaliteterna i den ursprungliga gårdsbebyggelsen tillsammans med en samtida uttrycksfull arkitektur lägger grunden för ett hotell med en identitet och uttryck som kan bli en destination i sig själv.

Så hur skapar man något som underordnar sig platsens villkor och tillgångar men samtidigt har den egenart som krävs hos ett utvecklat landmärke?
– Egentligen är svaret enkelt: vi behöver bara använda de förutsättningar som platsen ger. Utsikten, omgivningen och de lokala byggnadstraditionerna inspirerar oss att välja öländsk kalksten, trä, glas där horisonten och det flacka landskapet ger kraften till arkitekturen. Idéerna kom väldigt naturligt, berättar arkitekten och koncernchefen Magnus Månsson.

”Vi behöver bara använda de förutsättningar som platsen ger. Utsikten, omgivningen och de lokala byggnadstraditionerna bidrar med inspirationen. Idéerna kom väldigt naturligt.”

Magnus Månsson, arkitekt SAR/MSA, koncernchef och adj. Professor

En populär destination blir ännu mer populär

I Ekerum, på Ölands högsta punkt ligger redan en etablerad och framgångsrik resort. Med kulinariska upplevelser, vackra miljöer och spa-anläggning är Ekerum redan idag en mycket uppskattad destination för allt från turister till bröllopsfester och golfentusiaster. Ekerums golfanläggning innehar två av landets finaste 18-hålsbanor. Men utöver golf finns det både utvändiga och invändiga träningsmöjligheter: padel, jogging, tennis och fotboll. ”Gräsmattan är fantastisk, den ser ut som en golfgreen!” för att citera Pär Lagerström, Svenska Fotbollsförbundet.

Förutsättningarna för att kunna utveckla ett ännu strakare varumärke och destination är med andra ord optimala.

Ekerum interiör museum

Museum

I anslutning till hotellet ligger en museidel där man planerar att inhysa Ölands historiska museum. Här kommer det finnas möjligheter till både fysiska utställningar i stor skala och interaktiva utställningar med landskapet, historien och framtiden i fokus.

Gestaltningen: landskapet sitter i väggarna – bokstavligen

Byggnadernas karaktär består av tre element – sten, glas och trä – som skiftar mellan våningarna. Sockelvåningen av Ölandskalksten utgör basen: tungt förankrad i marken och landskapet med dess karaktäristiska låga kalkstensmurar. Ovanpå placeras en transparent terrass- och entrévåning som ger en flytande övergång mellan inne och ute. Och överst: en enkel fackverkskonstruktion med ett utanpåliggande fasadraster av trä som skapar skuggverkan och visuella effekter.

Med flera olika rumstyper kommer hotellet att kunna erbjuda en variation av rum med olika upplevelser, vyer och rums-standarder. Fortsättningsvis kommer gästerna fortfarande möjligheten att få bo i den klassiska mangårdsbyggnadsmiljön. Det nya tillskottet blir moderna standard- och premiumrum samt sviter i nya hotellets gavlar. Det är volymer som sträcker sig ut för sluttningen, knäcks, vinklas och ger utsikt över Kalmarsund. Helt enkelt en total naturupplevelse som tar sig hela vägen in i hotellrummet.

ekerum lobby interiör
Ekerum interiör lobby
Ekerum skiss

Dela

Isak Heedman, arkitekt på Semrén & Månsson Göteborg

Kontakta mig om du vill veta mer

Isak Heedman

+46 736 44 34 87isak.heedman@semren-mansson.se

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram