Emigranten

Arbetsplatser

Gammalt möter nytt, mitt i centrala Göteborg när det historiska Amerikahuset i Masthugget får en ny granne – Emigranten. Huset sluter ett hundra år gammalt kapitel – och kvarter när systerbyggnaden tog form.

Emigranten och Amerikahuset

BeställareCastellum

PlatsGöteborg

År2018

BTA5000 m²

HållbarhetsdataGrönytefaktor 0,5 + Grön takterrass med skärgårdsväxter, insektshotell och sociala ytor + Certifierat Miljöbyggnad guld

FotografKalle Sanner

”Emigranten är en modern hommage till det som en gång byggdes och dess historia”

Oskar Tagesson, arkitekt på Semrén & Månsson

Samtida tolkning av klassisk arkitektur

Amerikahuset i Göteborg byggdes för rederiet Svenska Amerika Linjen på 1920-talet. Och från allra första början var tanken att man skulle bygga en större byggnad som fyllde hela kvarteret. Men det skulle ta nästan 100 år innan kvarteret helt slöts. Fastighetsägaren Castellum gav Semrén & Månsson i uppdrag att ta fram en tillbyggnad av flexibla, yt-effektiva kontor och lokaler fördelat på sex våningar.

I uppdraget ingick att ta vara på de två byggnadernas gemensamma historia och läge. Amerikahuset färdigställdes 1925 och är ett typexempel på 20-talsklassicism. Emigranten är en samtida tolkning med stor detaljrikedom och är byggt i danskt tegel som samspelar väl med Amerikahusets exteriör.

Med gemensam grön takterrass med växter från skärgården, och med en fantastisk utsikt över det framväxande Masthuggskajen och centrala Göteborg knyts nu byggnaderna samman.

Emigranten takterrass växtlighet och pergola
Emigranten exteriör

Den symmetriska tillbyggnaden är stilren, med ett tidlöst uttryck. Stora kvadratiska fönster, omgivna av en tegel-ram ligger djupt indragna och ger en vacker skuggverkan. Bottenvåningens höga glaspartier skapar förutsättningar för en levande och inbjudande bottenvåning. I mellanrummet mellan byggnaderna finns plats för entréer, cykelparkeringar, grönska och uteservering.

Emigranten Amerikahuset
Emigranten Göteborg exteriör
Emigranten Göteborg takterrass
Emigranten göteborg

Speglar historien

Den indragna takvåningen är en kontrast till den strama tegelarkitekturen. Men ett grönskimrande glas och gröntonat fasadglas plockar samtidigt upp uttrycket från Amerikahusets koppartak. Den strama tegelfasaden mot gatan övergår till en glasfasad mot gården. Den skapar spegelreflektioner av det hundraåriga huset samtidigt som det ger bra med dagsljus till arbetsplatserna innanför.

Emigranten har också projekterats som Miljöbyggnad guld. Semrén & Månsson deltog i samtliga skeden fram till förfrågningshandling. Vidd Arkitektur tog fram bygghandling för projektet.

Emigranten och Amerikahuset Tak
Emigranten exteriör
Emigranten exteriör detalj
Emigranten entré
Emigranten exteriör

Dela

Oskar Tagesson, arkitekt på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Oskar Tagesson

+46 760 31 39 00oskar.tagesson@semren-mansson.se

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram