Fagerhults Belysning

ArbetsplatserTransformation

En övergiven bilverkstad förvandlades till en modern arbetsplats med starka förankringar i återbruk och cirkuläritet. När Fagerhults Belysning ville utöka sina lokaler i Almedals Fabriker föll valet på den gamla verkstaden vägg i vägg. Genom noggrant utvalda material och designval skapades en sammanflätning mellan då- och nu med hänsyn till både platsens historia och nutida behov.

UppdragsgivarePlatzer

År2020

PlatsAlmedals Fabriker, Mölndal

Area600

BilderTillhör: Platzer/ Fotograf: Sabina Johansson

HållbarhetTransformation, beständiga material

Det hela började när Fagerhults Belysning bestämde sig för att utöka sina lokaler i det historiska Almedals Fabriker, som har sina rötter ända tillbaka till 1800-talet. Fastigheten var en gång byggd för textiltillverkning men har idag utvecklats till ett kluster av kreativa företag och entreprenörer. Mitt ibland de imponerande industriella tegelbyggnaderna stod en övergiven bilverkstad som fastighetsägaren, Platzer, hade försökt hitta en hyresgäst till under lång tid. Fagerhults Belysning såg potentialen och möjligheten att utvidga sin verksamhet här, och så började förvandlingen från slitna verkstadslokaler till moderna kontor och showroom.

“Visionen var att skapa en sorts modern, flexibel verkstadsmiljö, vilket också var en av utmaningarna med projektet,”

Pernilla Bertilsdotter, arkitekt på Semrén & Månsson

Den industriella karaktären har bevarats och lyfts fram – samtidigt som lokalen anpassats till en arbetsplats med plats för kontor och showroom helt enligt dagens behov. Idag är Fagerhults lokaler i Almedals fabriker en arbetsplats, showroom och mötesplats som inspirerar – en sorts modern, flexibel verkstadsmiljö.

Mer än en renovering
Denna förvandling var mer än en vanlig renovering, utan snarare en noggrant planerad och påkostad transformation. För att maximera utrymmet planerades en mezzaninvåning, och taket höjdes för att släppa in rikligt med ljus och luft.
Inspirerat av verkstadsatmosfären, valde man att installationer och råa material, inklusive betong och trä skulle vara exponerade. Valet av en mörkare färgpalett harmonierade med Fagerhults Belysnings produkter. Utan att tappa den robusta karaktären hos den gamla plåtfasaden, introducerades en ny fasad av gult tegel. Svarta karmar och spröjs i fönsterpartierna blev bryggor mellan då och nu.
Resultatet blev en arbetsplats som utstrålade en modern känsla av industriell karaktär; och en inspirerande och unik miljö.
Hållbarhet stod i fokus under hela projektet. Materialen valdes noggrant för att åldras vackert och motstå tidens påverkan såväl inomhus som utomhus. Och inte minst, är projektet en hyllning och bejakande av det föregångna, och det kommande.

Dela

Pernilla Bertilsdotter

Kontakta mig om du vill veta mer

Pernilla Bertilsdotter

+46 733 87 78 61pernilla.bertilsdotter@semren-mansson.se

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram