Vad har HC Andersen, Madonna och Johnny Depp gemensamt? De har alla bott på Hotel Royal i Århus. En storslagen neoklassisk byggnad från 1838 transformerats med återbruk i fokus till ett samtida boutiquehotell av internationell standard som bevarar och hyllar sin mer än 180-åriga historia. Det sägs att kyrkklockorna i den närliggande domkyrkan stannade när Madonna sov där. Om dessa väggar ändå kunde tala…
UppdragsgivareBühlmann
PlatsÅrhus, Danmark
År2023-2024
Antal rum69 rum + 5 nya rum (varav en bröllopssvit)
Hållbarhet80% av alla möbler är återbrukade
FotoBühlmann
säger Pia-Cally Wendt, inredningsarkitekt på Semrén & Månsson.
Ett nytt kapitel
Hotel Royal är ett historiskt landmärke med sin vackra arkitektur i hjärtat av Århus. Här har celebriteter och vanliga dödliga bott under samma tak i närmre 180 år, historia som när renoveringen drog igång inte skulle raderas ut. Stor omsorg har legat på att bevara, återanvända och framhäva många av de ursprungliga materialen, såsom massivt trä och sten. De nya inslag som introducerats har genomförts med stor hantverksmässighet. Hotellet har också en stor konstsamling som skulle komma till sin rätt. Renoveringen av det anrika hotellet har varsamt genomförts i flera etapper samtidigt som hotellet fortfarande varit i drift.
– Vårt mål har varit att skapa en inbjudande atmosfär för alla gäster, samtidigt som vi respekterat byggnadens historiska kontext. Vi har valt att varsamt renovera, måla om och med ett stort fokus på att återbruk har vi kurerat, klätt om och restaurerat möbler för att skapa ett sammanhängande intryck som framhäver byggnadens fina befintliga själ, säger Pia-Cally Wendt.
Första intrycket
Lobbyn, är det första en besökare möter. Och första intrycket säger allt. Därför föll valet på att ta bort den tidigare röda heltäckningsmattan och ersätta den med ett ljust mosaikgolv. Väggarna har fått en ny kulör som framhäver lobbyns pampiga väggmålningar. Nyckelväggen är upplyst och blir med de karaktäristiska mässingsnycklarna på full display ett statement i rummet. Den tidigare stora receptionsdisken med inbyggt akvarium är borta – istället har rummet öppnats upp med en inbjudande eldstad. För att förstärka en inbjudande känsla av ett vardagsrum för gästerna finns nu också en loyalty bar i skimrande metall. Men hissen från 1901, den äldsta fungerande i norra Europa, är helt bevarad.
– Den nya lobbyn är utformad för att möta sina gäster på ett annat sätt än vad man tidigare gjort på Hotel Royal. Den traditionella receptionsdisken är borta. Istället blir man välkomnad av en värd som checkar in dig via en surfplatta, samtidigt som du bjuds på en välkomstdrink. En betydligt mer personlig och inbjudande atmosfär, säger Pia-Cally Wendt.
Hotellets pärla
Vinterträdgården, atriumet, eller Queens Garden, kärt barn har många namn. Men här i hotellets pärla inryms restaurangen som fått ett kärleksfullt lyft och utrustats med en ny champagne- och cocktailbar som erbjuder gästerna en underbar miljö att njuta av.
– Att vi har lyckats med rätt stämning, det vet vi redan nu. Faktum är att det kanske blev för bra! Hotellet har nämligen problem med att gästerna blir sittande efter frukosten, säger Birgitte Mordt, inredningsarkitekt på Semrén & Månsson.
Hotellrum med återbruk i centrum
Från en tidigare mörkröd kulör går nu Hotel Royals gästrum i en brunbeige nyans vilket skapar ett enhetligt uttryck och en sober bas som framhäver konsten som pryder väggarna och stora guldspeglar – utan att det blir överdådigt. Alla rum bjuder på en egen upplevelse och varierar i storlek och form. Hela 80% av hotellets möbler är återbrukade, uppdaterade och omplacerade i hela byggnaden. Det sparar både på resurser och stärker konceptet och äktheten i det historiska. Med varierade material, varav mycket textilier, är den sensoriska upplevelsen också starkt integrerat i Hotel Royal. Olika texturer, men i samma toner, från matt, blankt och slätt skapar en enhetlig upplevelse.
– Vi har arbetat för att skapa en både lugn, sofistikerad och exklusiv bas – som vi sen inrett med både återbrukade och nya möbler. Det skapar en spännande kontrast där gamla klassiska möbler möter nya eleganta och mixen mellan olika taktila material skapar en variation av sinnesupplevelser för besökare, säger Birgitte Mordt.
I korridorerna har små spotlights installerats i taket för att lysa upp rumsnumren, och nya paneler på väggarna skapar en naturlig ram för konstverken som pryder dem. Små, men viktiga detaljer som fulländar hotellets renovering – och bidrar till en riktigt äkta Royal känsla.
Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!
© Semrén & Månsson 2025