ICA Sjöbo Väst

SamhällsfastigheterStadsutveckling

Platsens förutsättningar: En blåsig rondell i utkanten av Sjöbo. Uppdraget: Utforma en ny butikshall för den lokala ICA-butiken, skapa en inbjudande entré till den nya stadsdelen Westerport och manifestera områdets höga hållbarhetsambitioner.

BeställareMelica Invest & Sjöson

År2019-2021

PlatsSjöbo, Westerport

Area1 800m²

TävlingsvinstÅrets Bygge 2022 i kategorin industri, butik och lager

ProjekthemsidaSjöson/ Westerport

”Färdigt recept på ’handel’ mår bra av att ifrågasättas. Så vi ritade något helt annat än en standardlåda”

Isak Heedman, uppdragsansvarig arkitekt på Semrén & Månsson

Arkitektur som motor för förändring

Sjöbo är en skånsk jordbrukskommun som länge varit i behov av förnyelse och positiv utveckling. Här växer nu en modern blandstad fram; 800 bostäder, skolor, idrottshall och handelsplats. Målsättningen är att bygga ett starkt och långsiktigt platsvarumärke. Området ska inte bara attrahera boende från hela Skåneregionen, det ska även bli en levande och attraktiv handelsplats där grannar och tillresande besökare kan mötas.

I grunden handlar det om att förändra bilden av Sjöbo. Att sticka ut med något vackert, modernt och hållbart. Livsmedelsbutiken sätter anslaget för hela den nya stadsdelen – genom att gestalta den på ett spännande sätt uppstår en positiv våg för det nya området.

En skyddande zon med grannskapskänsla

Möjligheten uppstod i profilen. Lösningen med det sågtandade taket öppnade upp för möjligheten att få in dagsljus. Genom att placera fönster längst upp skapas en slags taklanternin där ljuset flödar in. En stor förändring jämfört med livsmedelsbutiker idag.

Den fjälliga cederpanel ger utsidan en slående karaktär som genast drar till sig blicken. Och de höga v-formade pelarna håller ihop formen. Byggnaden får ett rustikt, sammanfogat och rent uttryck där det stora entrétaket skapar en intim och inbjudande känsla. En torgbildning där besökare kan ställa cykeln, slå sig ner på en träbänk eller hämta sina matkassar.

”Hållbarhet handlar också om den sociala dimensionen. I Sjöbo vill vi skapa upplevelser och positiva intryck, en inspirerande samlingsplats med mervärden som du inte får när du beställer varor på nätet.”

Isak Heedman, uppdragsansvarig arkitekt på Semrén & Månsson

Genom att blicka bakåt uppstår handel i framkant

Träet bidrar även till att skapa en unik butiksinteriör. En trävägg med ådring har en helt annan värme än en vit standardvägg och istället för ett anonymt plåttak skymtar kunderna himlen genom rastertaket. En modern tolkning av en traditionell shoppingmiljö.

Isak Heedman, den ansvariga arkitekten på Semrén & Månsson som lett arbetet från idé till färdig byggnad är nöjd med resultatet.

– Upplevelsen blir lite som att gå in i en gammal saluhall. Byggnaden har högt i tak, åtta meter på högsta stället, och ljuset silar in uppifrån. Det skapar en speciell atmosfär, men innebär också ett lyft för alla som arbetar i butiken. Att kunna få daglig exponering för solljus och kunna följa dygnets skiftningar är oerhört viktigt för välbefinnandet. Och det märks, vi har fått mycket positiv respons från butikspersonalen och kunderna.

Dela

Isak Heedman, arkitekt på Semrén & Månsson Göteborg

Kontakta mig om du vill veta mer

Isak Heedman

+46 736 44 34 87isak.heedman@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Vill du veta mer om vårt arbete, starta ett samarbete eller söka jobb? Låt oss kontakta dig. Du kan även få mejl från oss ibland med sånt vi tycker är intressant.

FacebookLinkedInInstagram