Järntorgsgatan x Brogatan – Inredning

BostäderInredning

I hjärtat av Göteborg, på Järntorgsgatan x Brogatan förenas modern design och historisk charm. Den omgivande kulturmiljön har påverkat designkoncept och skapat en atmosfär där varje detalj bidrar till en enhetlig känsla både inom och utanför byggnaden. Här finner man inte de stora gesternas interiör, utan snarare en subtil kombination, en bas som är redo att anpassa sig till de boendes personliga uttryck. Där noggrant utvalda material och detaljer spelar en avgörande roll i att skapa en tidlös atmosfär.

BeställareSverigehuset

PlatsGöteborg

År2018 - 2023

Antal lägenheter60

Projekthemsida

FotograferMika Ågren/Sverigehuset & Jonas Berg

Sekelskiftets charm i modern tappning

Det här är inte de stora uttryckens interiör utan snarare en subtil mix; en bas som kan underordna sig de boendes personliga uttryck. Nordisk klassicistisk arkitektur har inspirerat till stram ornamentik i gränslandet mellan det moderna och klassiska. Det är trä, sten och kakel med hantverkskänsla – genomgående långlivade material som andas kvalitet. Kontraster som svart och vitt lyser med sin frånvaro och liksom utvändigt är paletten mjuk och dynamisk: från kittvitt till varmgrått. En färgskala som är i tiden, men som framför allt hittas i själva staden. I stället skapas kontraster med mjuka toner, material och texturer.

”Det här är hus som man kommer att vilja ta på. Rejäla material valda med känsla – som förälskelsen i ett kakel som fick styra hela badrumsdesignen.”

Johanna Vestlin, inredningsarkitekt SIR/MSA

Detaljerna gör skillnad

Balansen mellan de moderna och historiska designelementen har uppnåtts på ett naturligt sätt. Proportionerna i fönsterinfattningarna och listverket är inspirerade av klassiska arkitektoniska referenser. Samtidigt är de i tiden med vitpigmenterade ekgolv och rökt ek i hall och kök, som skapar kontrast mot den varmgrå färgskalan. Kulör- och materialmixen ger en behaglig känsla, och köket i rökt ek skapar kontrast mot den varmgrå basen. Även på mikronivå, som strömbrytare, elementtermostat, förspacklade betongskarvar och riktbara spottar i kök och hall med dold dragning i betongbjälklaget, har omsorgsfullt genomtänkta detaljer skapat ett fantastiskt helhetsintryck med stor hantverksrikedom.

Kvalitet genom kvantitet

För att upprätthålla den höga ambitionen har vi arbetat efter devisen hög kvalitet med hjälp av kvantitet. Exempelvis används jurakalksten för badrummets toppskiva och fasaden på hörnhuset. Ett smart val som skapar uttryck och känsla – utan att vara kostnadsdrivande.

Dela

Johanna Vestlin, inredningsarkitekt på Semrén & Månsson Göteborg

Kontakta mig om du vill veta mer

Johanna Vestlin

+46 768 97 31 11johanna.vestlin@semren-mansson.se

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram