Karlaplan 2

BostäderInredning

Karlaplan är navet i Östermalms esplanadsystem – här möts fem gator som bildar en stjärnform av alléer. Här ligger också ett av Sveriges mest exklusiva bostadsprojekt, på en av Stockholms mest prestigefyllda adresser. På Karlaplan nummer 2 möts numera det klassiska och sobra med en modern och avskalad design tack vare att vi fick vi uppdraget att transformera en gammal och anrik teknikfastighet till 17 moderna, unika och exklusiva bostäder.

UPPDRAGSGIVARE Patriam

PLATS Karlaplan, Östermalm, Stockholm

ÅR 2018

AREA2 271 m2

ANTAL LÄGENHETER 17

KURIOSA Inredningskoncept framtaget tillsammans med stylisten Lotta Agaton.

FOTOGRAFJohan Nilson

”Det dyker i princip aldrig upp möjligheter att skapa stora, öppna bostäder med en modern och internationell prägel i Stockholms innerstad. I synnerhet inte på Östermalm.”

Andreas Holmberg, vd på Patriam

Lägenheterna ligger inrymda i en byggnad från förra sekelskiftet som när det byggdes skulle husera Stockholms största telegrafstation. Byggnaden uppfördes av Telegrafverket 1917–1922 och var då en viktig knutpunkt för kommunikation och den senaste tekniken.

Här finns flera spännande detaljer som präglat byggnadens historia. I krigstider fångade man till exempel upp och dechiffrerade meddelanden som passerade landets gränser. Arkitekten bakom byggnaden, L J Lehming, såg därför till att byggnaden på Karlaplan 2 smälte in i omgivningen för att inte avslöja att insidan bar på en viktig och stundtals hemlig verksamhet. På senare tid låg Telemuseet på samma adress men kom med tiden att bli till kontor.

Hundra år av svensk industrihistoria i väggarna.

Karlaplan 2 består av två hus: dels Telegrafhuset som ligger i gatuvinkeln mot Karlaplan och Styrmansgatan, dels Ateljén som är ett fristående hus på innergården.

Transformationen av Telegrafhuset tar avstamp i husets ursprungliga sekelskifteskaraktär men har fått en modern prägel. I samarbete med stylisten Lotta Agaton tog vi fram två exklusiva koncept för de boende; ett ljusare, minimalistiskt och monolitiskt och ett mörkare med rena moderna linjer. Fasaden mot gatan har bevarats och varsamt renoverats i samråd med antikvarie. De ursprungliga fönsterna har också bevarats och restaurerats för att möta dagens ljudkrav i stället för att bytas ut.

Gårdshuset, den s.k. Ateljén som är lugnt beläget på innergården, byggdes på 1970-talet på samma plats som ett äldre gårdshus legat. Byggnaden hade en råare och mer industriell känsla än övriga byggnader men har nu fått en ny, kraftfull och modern gestaltning.  På 1970-talet anlades även en vacker trädgård av en av sin tids främsta landskapsarkitekter, Walter Bauer. Trädgården återupprättades som en del av ombyggnationen.

”Vi kombinerar fashionabelt och elegant med urbant och modernt och skapade något utöver det vanliga”

Emelie Siemonsen, arkitekt på Semrén & Månsson

Dela

jakob örtendahl affärsutvecklingschef Stockholm

Kontakta mig om du vill veta mer

Jakob Örtendahl

+46 707 23 23 08jakob.ortendahl@semren-mansson.se

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram