Karlastaden

HospitalityStadsutveckling

Sakta men säkert reser sig Göteborgs första skyskrapa mot skyn – det 245 meter höga Karlatornet som också kommer att bli Nordens högsta byggnad. Runt omkring tar en ny stadsdel form, även den till stora delar byggd på höjden. Semrén & Månsson har nöjet att följa jätteprojektet inifrån.

Karlastaden - vy över området och karlatornet

UppdragsgivareKarlastaden Utveckling AB, Serneke Sverige AB

PlatsGöteborg

År2014-

Karlastaden - vy över området och karlatornet exteriör dagtid

”I en så hög och tät bebyggelse får man inte tappa bort den mänskliga skalan. Det krävs en omsorg om detaljer, material och utförande både i markplan och på höjden.”

Sophie Dufva, arkitekt SAR/MSA och regionchef

Tillsammans mot skyarna

På en före detta parkeringsplats på Lindholmen skrivs det just nu stadsbyggnadshistoria. Med sina planerade 73 våningar och 245 meter är Karlatornet på väg att rita om den göteborgska stadssiluetten. Även på våra skärmar ritas det för fullt. Hotell, bostadslobby och utsiktsvåning; bostäder, kontor och en underjordisk byggnad i jätteformat som ska rymma allt från bil- och cykelparkeringar till tekniklösningar för hela stadsdelens mediabehov. Bland annat.

Det var visserligen inte vi som 2014 vann en tävling och fick uppdraget att rita tornet – det gjorde amerikanska Skidmore, Owings & Merrill tillsammans med danska Entasis – men sedan starten har Semrén & Månsson successivt fått en allt större roll i utvecklingen av Karlastaden. Från att ”bara” ha varit SOM:s lokala partner och rådgivare åt Karlastaden Utveckling AB, som driver satsningen, till att ansvara för byggprojekteringen av tornet, och därtill rita två av stadsdelens nya kvarter. Parallellt bistår vi övriga aktörer i det löpande skiss- och utredningsarbetet.

– Med vår erfarenhet av att driva verksamhet i Ryssland och Polen har vi förståelse för hur det är att vara i SOM:s läge. Att vinna en tävling i ett land där man inte verkat tidigare är inte helt enkelt, och vi vet hur man på lämpligaste sätt kan stötta och guida, säger Magnus Månsson, arkitekt och koncernchef.

”Ett så pass komplext projekt kräver minutiös samordning av resurser och aktörer, och som koncern bidrar vi med den röda tråden i projektgruppen.”

Sophie Dufva, arkitekt och regionchef

Karlastaden - vy över området och karlatornet
Karlatornet interiör skybar
Karlastaden - vy över området och karlatornet exteriör skymmning

En röd tråd i processen

Karlastaden blir – med draghjälp från tornet – en ny destination och mötesplats för både göteborgare och tillresta besökare. Men här ska också många människor bo, leva och arbeta, vilket kräver ett långsiktigt förhållningssätt i både estetik och praktiska lösningar. Målet är en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar stadsdel som bjuder på en upplevelse utöver det vanliga. Och samtidigt fungerar som ett väloljat maskineri.

– Här har vi stor nytta av kompetensbredden som finns i Semrén & Månsson Group. Ett så pass tekniskt och logistiskt komplext projekt kräver minutiös samordning av resurser och aktörer, och ihop med våra kollegor på Zynka BIM och Zynka Visual bidrar vi med den röda tråden i projektgruppen. Både som lyhörda rådgivare och tekniska specialister, säger Sophie Dufva.

Semrén & Månsson är nämligen en av konsulter som jobbat längst i projektet och med stor spännvidd på uppdragen. Vid sidan av rollen som arkitekter och rådgivare har vi som koncern en nyckelroll i samordningen – både på ett övergripande plan och när det kommer till digitalt projektstöd. Och här sticker Karlatornet verkligen ut, för det är svårt att föreställa sig ett projekt som ställer högre krav på digital spetskompetens. När en mängd konsulter tillsammans ska lösa de oerhört komplexa tekniska utmaningar som konstruktionen av en skyskrapa innebär, måste de digitala verktygen fungera sömlöst. Ritningar levereras uteslutande digitalt, och kraven på 3D-modellerna är mycket högt ställda – ett precisionsarbete där våra kollegor på Zynka BIM spelar en av huvudrollerna.

Dela

Sophie Dufva, arkitekt, partner och regionchef Göteborg på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Sophie Dufva

+46 707 99 10 71sophie.dufva@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Loggbok

Hållbarhetsutmaningarna som byggbranschen inte gärna pratar om

Alla pratar om hållbarhet. Men snackar vi om rätt saker egentligen? Här är tre hållbarhetsutmaningar som branschen inte gärna prat...

2021-05-10

Så tar vi barnens perspektiv in i utvecklingen av staden

För ett år sedan blev FN:s barnkonvention svensk lag. Men ämnet känns precis lika aktuellt nu, ett år senare, det tar ju tid att i...

2021-04-04

Helhetssyn är den bästa investeringen

Jakob Örtendahl är arkitekt och affärsutvecklare på Semrén & Månsson. Han vet vikten av att komma in i tidiga skeden av projekt. D...

2021-03-30

Vi bygger i egen regi – för att skapa bättre affärer för våra beställare

För att utveckla byggandet måste branschen våga tänka nytt. Men ofta rullar vi tillbaka i samma ineffektiva hjulspår. Månsson Fast...

2021-03-21

Not business as usual – så måste arkitektens roll förändras under 2020-talet

Kärleken sägs vara blind, men i relationer är det bra att sätta upp mål och vara ärliga mot varandra. Det gäller inte minst i rela...

2021-03-12
Vrå interiör japansk sittning med utsikt över kök i sten och trä

En japansk och bohuslänsk vrå

Restaurang Vrå i Göteborg är nominerat till Guldstolen. Följ med på arkitektens guidning i restaurangen där Japan möter Bohuslän!

2021-03-05

Ett år av utmaningar och möjligheter

Pandemin är en utmanande tid, men den ger oss också spännande möjligheter. Läs mer om vårt erbjudande Omtag som stöttar företag oc...

2021-02-17
Semrén & Månssons Göteborgskontor

Optimera dina lokaler snabbt, smart & strategiskt

Vi lever i en tid när många företag vill och måste minska sina lokalkostnader, samtidigt ställer de krav på ytor som är effektiva,...

2021-02-17

Vill du bli kontaktad?

Vill du veta mer om vårt arbete, starta ett samarbete eller söka jobb? Låt oss kontakta dig. Du kan även få mejl från oss ibland med sånt vi tycker är intressant.

FacebookLinkedInInstagram