Hospitality & DestinationStadsutveckling
Göteborgs första skyskrapa och Nordens högsta byggnad reser sig 246 meter mot skyn och annonserar sig nu från stadens alla hörn. Runt Karlatornet ska en ny stadsdel resa sig och omfamna sin majestät, även den till stora delar byggd på höjden. Semrén och Månsson har haft nöjet att följa jätteprojektet inifrån.
På en före detta parkeringsplats på Lindholmen skrivs det just nu stadsbyggnadshistoria. Med sina 74 våningar och 246 meter har Karlatornet ritat om den göteborgska stadssiluetten och markerat startpunkten för en helt ny stadsdel. Här ska människor bo, arbeta och leva i en stadsdel byggd för framtiden. Med Karlatornet som centralgestalt blir Karlastaden en ny destination för både göteborgare och besökare från hela världen.
Semrén & Månsson har varit med från start och haften central roll i utvecklingen av Karlatornet och Karlastaden. Från att ”bara” ha varit lokal arkitekt åt det vinnande arkitektteamet – amerikanska Skidmore, Owings & Merrill i samarbete med danska Entasis – har vi successivt fått en större roll i utvecklingen av både tornet och stadsdelen.
Karlastaden är ett projekt i en klass för sig – både i skala, komplexitet och krav på teknisk precision. Här ska mycket rymmas och samverka, med Karlatornet som första byggsten i en helt ny stadsdel. I det här sammanhanget har Semrén & Månsson haft en nyckelroll.
– I ett projekt som kräver både millimeterprecision och helhetstänk har vårt arbete handlat om mer än form – det har handlat om att få allt att hänga ihop – i realtid, med pågående byggnation, parallella bygglovsprocesser och många aktörer”, säger Magnus Månsson, koncernchef och arkitekt på Semrén & Månsson.
”Ett så pass komplext projekt kräver minutiös samordning av resurser och aktörer, vi bidrar med den röda tråden i projektgruppen och gör projektet genomförbart”
Sophie Dufva, arkitekt och regionchef
Karlastadens struktur hämtar inspiration från Ramberget, med den konceptuella tanken att man ”karvat ur” kvarter, vilket ger stadsdelen tyngd och förankring. Gröna terrasser i olika nivåer tillför liv, variation och en unik karaktär. Karlatornet tronar högst, omgiven av byggnader som gradvis trappas ned – vilket skapar variation och en stark identitet.
Karlastaden är en stadsdel som ska vara hållbar, tillgänglig och rik på upplevelser, både inuti byggnaderna såväl som i gatuplan. Den övergripande logistiken- både för människor och teknik – har varit en central aspekt i utvecklingen. Hur rör sig människor, varor och tekniska system effektivt genom en stadsdel på höjden? Hur utformas byggnader för att samverka funktionellt och skapa en sammanhängande helhet? Hur uppnår man den där livfulla, myllrande stadsdelen? Hur kan tekniska system samverka och bli en integrerad del av designen? Här har Semrén & Månsson agerat både rådgivare, samordnande kraft och kreativ motor.
”Att bygga tätt och högt medför en rad utmaningar, som starka vindar, ljud, ljus och hur byggnaderna förhåller sig till gatan. För att säkerställa både funktion och upplevelse har vi genomfört omfattande studier som krävs för att höghus och stadsliv ska samverka. Här har vi kombinerat tekniskt kunnande med designkompetens, och översatt komplexa flöden till arkitektur som fungerar i verkligheten”. säger Susanne Kovács-Österberg.
En byggnad, som inte är så hög – men som för många blir det första mötet med stadsdelen då entrébyggnaden till utsiktvåningen på våning 69. Här är den mänskliga skalan viktigare än någonsin. Läs mer om vårt arbete med paviljongen här!
Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!
© Semrén & Månsson 2025