Sakta men säkert reser sig Göteborgs första skyskrapa mot skyn – det 245 meter höga Karlatornet som också kommer att bli Nordens högsta byggnad. Runt omkring tar en ny stadsdel form, även den till stora delar byggd på höjden. Semrén & Månsson har nöjet att följa jätteprojektet inifrån.
”I en så hög och tät bebyggelse får man inte tappa bort den mänskliga skalan. Det krävs en omsorg om detaljer, material och utförande både i markplan och på höjden.”
Sophie Dufva, arkitekt SAR/MSA och regionchef
På en före detta parkeringsplats på Lindholmen skrivs det just nu stadsbyggnadshistoria. Med sina planerade 73 våningar och 245 meter är Karlatornet på väg att rita om den göteborgska stadssiluetten. Även på våra skärmar ritas det för fullt. Hotell, bostadslobby och utsiktsvåning; bostäder, kontor och en underjordisk byggnad i jätteformat som ska rymma allt från bil- och cykelparkeringar till tekniklösningar för hela stadsdelens mediabehov. Bland annat.
Det var visserligen inte vi som 2014 vann en tävling och fick uppdraget att rita tornet – det gjorde amerikanska Skidmore, Owings & Merrill tillsammans med danska Entasis – men sedan starten har Semrén & Månsson successivt fått en allt större roll i utvecklingen av Karlastaden. Från att ”bara” ha varit SOM:s lokala partner och rådgivare åt Karlastaden Utveckling AB, som driver satsningen, till att ansvara för byggprojekteringen av tornet, och därtill rita två av stadsdelens nya kvarter. Parallellt bistår vi övriga aktörer i det löpande skiss- och utredningsarbetet.
– Med vår erfarenhet av att driva verksamhet internationellt har vi förståelse för hur det är att vara i SOM:s läge. Att vinna en tävling i ett land där man inte verkat tidigare är inte helt enkelt, och vi vet hur man på lämpligaste sätt kan stötta och guida, säger Magnus Månsson, arkitekt och koncernchef.
”Ett så pass komplext projekt kräver minutiös samordning av resurser och aktörer, och som koncern bidrar vi med den röda tråden i projektgruppen.”
Sophie Dufva, arkitekt och regionchef
Karlastaden blir – med draghjälp från tornet – en ny destination och mötesplats för både göteborgare och tillresta besökare. Men här ska också många människor bo, leva och arbeta, vilket kräver ett långsiktigt förhållningssätt i både estetik och praktiska lösningar. Målet är en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar stadsdel som bjuder på en upplevelse utöver det vanliga. Och samtidigt fungerar som ett väloljat maskineri.
– Här har vi stor nytta av kompetensbredden som finns i Semrén & Månsson Group. Ett så pass tekniskt och logistiskt komplext projekt kräver minutiös samordning av resurser och aktörer, och ihop med våra kollegor på Zynka BIM och Zynka Visual bidrar vi med den röda tråden i projektgruppen. Både som lyhörda rådgivare och tekniska specialister, säger Sophie Dufva.
Semrén & Månsson är nämligen en av konsulter som jobbat längst i projektet och med stor spännvidd på uppdragen. Vid sidan av rollen som arkitekter och rådgivare har vi som koncern en nyckelroll i samordningen – både på ett övergripande plan och när det kommer till digitalt projektstöd. Och här sticker Karlatornet verkligen ut, för det är svårt att föreställa sig ett projekt som ställer högre krav på digital spetskompetens. När en mängd konsulter tillsammans ska lösa de oerhört komplexa tekniska utmaningar som konstruktionen av en skyskrapa innebär, måste de digitala verktygen fungera sömlöst. Ritningar levereras uteslutande digitalt, och kraven på 3D-modellerna är mycket högt ställda – ett precisionsarbete där våra kollegor på Zynka BIM spelar en av huvudrollerna.
Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!
© Semrén & Månsson 2025