Kv. Navaren

Bostäder

Byggnation i trä, gemenskap och delningskultur. Den nya stadsdelen Pedagogen Park i Mölndal utanför Göteborg genomsyras av hållbarhet i alla dess former. Här utvecklar vi kvarteret Navaren tillsammans med Bergman & Höök– ett flerbostadshus där vi eftersträvar en småskalighet inspirerat av villaskalan hus, med 38 hyresrätter utspritt på fyra våningar. Den höga hållbarhetsprofilen och vår vilja att testa nya arbetssätt har lett till att projektet utförs med en viss del återbruk. Byggnaden byggs i trä och återbrukat tegel – både gårdshus och växthus får sitt material av byggspill från byggnationen. Själva gården tar lika mycket hänsyn till såväl biologisk mångfald som de boendes livsstilar där gårdsföreningen och odling är en viktig del. Ja, hela projektet är ett resultat av ett samarbete kring hållbarhetsfrågor mellan byggherre, arkitekter, landskapsarkitekter, energispecialister, träkonstruktörer, konstnär – och inte minst de boende.

Kv-Navaren-16x9

UppdragsgivareBergman & Höök

PlatsMölndal

År2019 - 2023

Antal lägenheter38

Area2 400m2

VisualiseringarSoul

SamarbetpartnersMareld, Gicon, MAF, PE, konstnär Albin Karlsson

KuriosaSemrén & Månsson tog fram halva detaljplanen för Pedagogen Park, Nominerad till Årets Bygge 2024

HållbarhetEnergismart hus med solceller, gårdsförening, KL-trä i fasad, stomme och bärande väggar

”I tävlingen sa vi att vi ville involvera de boende redan tidigt i processen – genom att de ska få hjälpa till med planeringen av gård och växthus. Tanken är att de ska erbjudas coachning för att odlingen ska komma i gång – med förhoppningen att stärka gemenskapen och kick-starta gårdsföreningen för att bidra till en sorts co-living inom hyressegmentet”,

Josefine Wikholm,
Arkitekt på Semrén & Månsson

Kv.Navaren
Kv.Navaren
Kv.Navaren

Dela

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram