Lindholmshamnen

Bostäder

Ett drömboende på Lindholmen som ger unga en chans på bostadsmarknaden. Lindholmen, beläget längs Älvstranden i Göteborg, är en ung stadsdel med starkt hållbarhetsfokus – från materialval till lösningar som genom boendet uppmuntrar en hållbar livsstil. Brf Futura Lindholmsallén erbjuder olika boendealternativ med bostadsrätter, hyresrätter och kooperativa hyresrätter. Ambitionen för kvarteret är att kunna erbjuda ett bra boende för människor i olika åldrar och livssituationer – något som genomsyrat hela projektet.

UppdragsgivareRiksbyggen

PlatsLindholmen, Göteborg

År2016 - pågående

Antal lägenheterca 200

HållbarhetProjektet ska certifieras enligt Miljöbyggnad silver.

Areaca 17 500m2

Visualiseringar tillhörRiksbyggen/TMRW

BoendeformerBostadsrätter, hyresrätter och co-living.

Kuriosa3D-fastighet med där två bostadsrättsföreningar, en kooperativ hyresrättsförening, en våning med lokaler och en gemensamhetsanläggning med bland annat garage, gemensamhetslokal och cykelverkstad är separata fastigheter.

Ger unga en chans

I en tid då unga möter svårigheter på bostadsmarknaden, har ett särskilt fokus lagts på unga vuxna, en målgrupp som beställaren brinner för. Därför erbjuds det flera olika typer av boendeformer. Nio stycken lägenheter fördelas som hyrköp vilket innebär att en lägenhet kan hyras med en möjlighet att köpa inom fyra år är öronmärkta för personer mellan 18-35. 32 av bostäderna är s.k. kooperativa hyresrätter – ett mellanting mellan en bostadsrätt och en hyresrätt. Denna innebär en betydligt lägre insats än för en traditionell bostadsrätt men kan inte säljas – i stället får man tillbaka insatsen vid avflyttning. Åtta av enrumslägenheterna med kooperativ hyresrätt är skapade för co-living i en egen byggnad, den s.k. villan med privata lägenheter och gemensamma ytor.

De framtida boende har även haft möjlighet att påverka redan från start och på så sätt skapas ett område för unga, av unga.

Det är gediget och genomtänkt rakt igenom, från materialval till planlösning. Precis som det ska vara för en byggnad som ska stå i minst 100 år.

Marcus Blomqvist, Arkitekt på Semrén & Månsson

Ett kvarter att känna sig hemma i

Brf. Futura ingår, tillsammans med sina grannkvarter, i gestaltningskonceptet ”Harbour Stones” som syftar till att skapa en mänsklig skala i en annars storskalig miljö. Bostadshusen ska upplevas som skulpterade stenar i varierande höjd och storlek. Dessa stenar kopplas samman av lägre länkbyggnader med avvikande gestaltning. Visionen är att skapa ett kvarter att känna sig hemma i, vara stolt över, inspireras av och utvecklas med.

Dela

Marcus Blomqvist, arkitekt på Semrén & Månsson Göteborg

Kontakta mig om du vill veta mer

Marcus Blomqvist

+46 764 92 55 38marcus.blomqvist@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram