Önneredsbodarna

BostäderStadsutveckling

Längs med Önneredsvägen i västra Göteborg, i ett idylliskt och havsnära område har Brf. Önneredsbodarna vuxit fram. Med klassiska material som murat tegel men med en modern gestaltning får området en alldeles egen karaktär och sätter tonen för områdets framtida utveckling.

Önneredsbodarna lägenheter och promenadstråk

BeställareÖnnereds Fastighets AB

PlatsÖnnered, Västra Frölunda

År2016-2020

Antal lägenheter64

Area5000m²

Önneredsbodarna detalj sadeltak och tegel
Önneredsbodarna lägenheter och promenadstråk

Sätter riktningen mot framtiden

Önnereds Fastighets AB och Semrén & Månsson har tillsammans satt tonen för områdets framtida utveckling med fyra byggnader i tegel innehållande 64 lägenheter. Önnered är ett område som främst består av villor och radhus så det ställde höga krav på att de nya byggnaderna. De skulle passa in i gatubilden. Och samtidigt bidra med en ny riktning för området som är under utveckling.

För att hålla nere höjden på husen har vindslägenheter placerats längst upp i de karaktäristiska sadeltaken. Lokalerna i bottenplan är ett hommage till de handelsbodar som tidigare låg på platsen – som bostadsrättsföreningen fått sitt namn ifrån. Och de har utformats med platsens bästa i åtanke.

Önneredsbodarna lägenheter och promenadstråk

Klassiska material och omsorg om detaljerna

I projektet  har vi använt oss av klassiska material i en samtida stil. Murat danskt tegel i en varm nyans, med kontrasterande ekdetaljer vid entréerna – ja materialen och detaljer är omsorgsfullt valda såväl interiört som exteriört. Teglet är mönstermurat i rullskift längs med takfot, sockel och ovan fönster. Sadeltaket har både kupor och indragna balkonger av bandfalsad plåt – och entréerna har detaljer i mässing och mörkblå kulör.

Lägenheterna har öppna generösa planlösningar med stora fönster, och stora balkonger i söderläge med pinnräcke i metall. För lägenheterna har Semrén & Månsson tagit fram tre inredningskoncept med material- och produktval – som gett de boende möjlighet att sätta sin egen personliga touch på lägenheterna i en idyll mellan stad och hav.

Önneredsbodarna exteriör
Önneredsbodarna exteriör
Önneredsbodarna tegeldetalj trappa

”Med nya promenadstråk blir platsen lika inbjudande som lättåtkomlig. En naturlig mötesplats för både nyinflyttade och etablerade Önneredsbor”

Sophie Dufva, arkitekt och regionchef i Göteborg på Semrén & Månsson

Önneredsbodarna innergård
Önneredsbodarna detalj plåttak
Önneredsbodarna innergård

Dela

Sophie Dufva, arkitekt, partner och regionchef Göteborg på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Sophie Dufva

+46 707 99 10 71sophie.dufva@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Loggbok

Vill du bli kontaktad?

Vill du veta mer om vårt arbete, starta ett samarbete eller söka jobb? Låt oss kontakta dig. Du kan även få mejl från oss ibland med sånt vi tycker är intressant.

FacebookLinkedInInstagram