Du har bara hunnit ta några steg från entrén när du plötsligt finner dig stå i en ruff och pulserande gränd i Tokyo. På din högra sida ett öppet kök; febril aktivitet och blanka metallytor. Till vänster ett upphöjt ”chef’s table”, japansk sittning och full insyn över kockarnas arbete. Hyllade Vrå har flyttat – och med Semrén & Månssons hjälp fullbordat sitt koncept.
Lokalarea400 m2
NomineringarGuldstolen: Sveriges arkitekters pris för årets bästa inredning 2020
”Vi har medvetet försökt bevara den småskaliga känslan i en stor lokal. Pergolan, vikskärmarna och de runda borden som skärmas av med glaspaneler hjälper till att skapa rum i rummet.”
Sara Ewreskär, arkitekt SAR/MSA
Som namnet antyder var restaurangen från början placerad i en undanskymd vrå av Posthotellet. Men efter flera år av hyllande recensioner stod det klart att lokalen, som saknade tillgång till riktigt kök, var en begränsning för restaurangens ambitioner. Det var dags kliva ut ur hörnet och tänka större. Och vem var bättre lämpad att utforma den nya restaurangen än någon som redan kunde byggnaden utan och innan?
Frågan var bara var restaurangen skulle placeras. Att möta tekniska krav för storkök, ventilation och annat i en kulturmärkt byggnad med starka skyddskrav är ingen enkel sak, och att dessutom få ihop logistiken med hotellets andra restaurang, Norda, innebar en hel del huvudbry. Till slut föll ändå valet på hotellets hjärta: den magnifika posthallen som en gång i tiden tjänstgjorde som göteborgarnas centrala postkontor. Genom att jobba med istället för emot lokalens begränsningar har vi inte bara skapat en ny funktionell restaurang, utan lika mycket en visuell upplevelse som tar besökaren hela vägen till Tokyo. Via Bohusläns klippor.
– Det är detta jag älskar med ombyggnadsprojekt – att man måste utmana sig själv att tänka nytt och innovativt. Nästan hela interiören är specialritad och platsbyggd, men eftersom skyddskraven innebär att allt måste vara reversibelt har vi jobbat med olika ”öar” som vilar snarare än fäster mot underlaget, säger Sara Ewreskär, arkitekt och ansvarig för inredningskonceptet.
Flytten till posthallen medförde inte bara logistiska utmaningar. För hur behåller man en intim känsla och atmosfär – som själva namnet signalerar – i en miljö som samtidigt är pampig och storslagen? Genom en sekvens av olika miljöer som leder längre och längre in i posthallen kunde skalan brytas ner till olika rum i rummet. Intrycket blir en serie av upplevelser, var och en med sin speciella karaktär. Vikskärmar, spaljéer, glaspaneler, takskärmar och textilier avgränsar utan att skärma av för mycket, medan olika typer av sittningar – från klassisk japansk horigotatsu till långbord och chambre separée – gör det möjligt att anpassa restaurangens utbredning efter antal bokningar. Rationellt och praktiskt, men lika mycket ett sätt att skapa rätt stämning i restaurangen.
”Tänk dig att du har en fot på västkusten och en i Japan. Ungefär så ska du känna när du kliver in i restaurangen, som att miljön är bekant men lite spännande på en och samma gång.”
Sofia B Olsson, operativ chef på Vrå
På Vrå är ledorden hållbart, spårbart och ekologiskt. Det återspeglas även i interiören. Precis som i menyn samspelar traditionella japanska element med lokala, hämtade från Västkusten. Och visst finns ett släktskap mellan det japanska och nordiska formspråket. Båda premierar gedigna material som trä, glas och natursten, och interiören på Vrå är inget undantag. Det är på en gång hantverksmässigt och konstnärligt. Bland de noga utvalda detaljerna kan nämnas tvättfat i bohusgranit och kalksten, handblåsta paneler i delvis återvunnet Orreforsglas, och skira draperier infärgade för hand av en japansk textilkonstnär – passande nog bosatt i Bohuslän.
Med hjälp av ”invändiga fasader” fick Vrå sin egen yokocho, ett japanskt begrepp för en gränd bakom en huvudgata.
,
Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!
© Semrén & Månsson 2025