Bara minuter bort med tunnelbanan från Stockholms innerstad ligger Telefonplan. Här vid ett av områdets grönaste läge hittar man ett nybyggt kvarter beståendes av ett högt punkthus och en lägre struktur som tar sin inspiration från LM Ericssons arbetsbostäder från 30-talet med fasader i jordnära kulörer.
UppdragsgivareHSB Bostad
PlatsTelefonplan, Hägersten
År2016 -
Areaca 36 000 m2
Antal bostäder254 (37 Brf Dialogen + 217 Brf Växeln)
KuriosaProjektet innefattar två kvarter, A och C., samt förskola, uthyrningslokal, gemensamhetslokal och terrass för de boende.
HållbarhetMiljöbyggnad silver, sedumtak, solceller, flexibla bostäder
Tillägg som smälter in i den befintliga miljön
Telefonplan är en fusion av historiskt arv och modern arkitektur. Fasaderna har en yta av betong i varierande kulörer från ljusgrönt, ljusblått, beige och tegel som varierar på varannan huskropp mellan slät- och matrisgjuten yta i tre olika mönster som skapar olika djup, relief och skuggverkan. Punkthuset går i en ljus naturton som ska samspela med den närliggande naturen. Låghuset går i ljusa kulörer där socklarna har större variation i såväl höjd som material. De fina detaljeringarna i räcken och fönsteromfattningar av plåt har varma jordnära färger med blänk som bryter mot betongens matta yta. Entréerna utmärks med utanpåliggande ram i betong för att skapa liv och igenkänningsfaktorn. Den låga gårdsbebyggelsen får en fasad i lärkträ vilket skapar ett mjukare intryck.
Magnus Stolth, arkitekt, SAR/MSA som tillsammans med Tomas Odelbo, arkitekt, MSA ritat brf Växeln.
Ett HSB-pilotprojekt
Telefonplan har blivit ett pilotprojekt för HSB. Där en lägenhet har ritats med tre olika planlösningar för att de boende ska hitta den optimala lägenheten för deras liv. De tre olika variationerna kan kort beskrivas som lekrum när barnet/barnen är små, extra stort vardagsrum eller arbetsrum/hemmakontor – med förutsättningar för att enkelt bygga om. Lägenheterna blir på så sätt flexibla på lång sikt, och hållbart då köparen inte bygger om direkt. Samtliga lägenheter är yteffektiva med stora fönster som skapar luftiga och ljusa rum.
Några av lägenheterna har kvaliteter ut över det vanliga, exempelvis har de fyror som ligger på ett hörn en balkong med två ingångar, och ett en-suite badrum till det största sovrummet. Och högst upp i punkthuset finns de så kallade toppvåningarna. Här bor man med 3,10m i takhöjd, extra stora balkonger och fönster, exklusiva materialval genomgående och både vinkyl och köksö ingår.
Ett kvarter med mycket innehåll
Förutom bostäder innehåller kvarteret en kommunal förskola, kommersiella lokaler och ett garage i två våningar. Förskolan byggs med såväl stomme som fasad i trä. Föreningen får lov att använda sig av förskolans gård och dess lekutrustning på kvällar och helger. En häck skiljer förskolan mot ateljén – en gemensam lokal för alla boende med kök och uteplats i perfekt solläge.
Den gemensamma gården öppnar upp och ansluter sig mot den intilliggande naturen, och den befintliga amfiteatern. Mitt på kvarterets låghus finns en stor gemensam takterrass med plats för planteringslådor och umgänge.
I samma kvarter finns även ett punkthus som vi tagit fram förstudie, systemhandling och bygglov för samt moderna radhus i två plan vi även här tagit fram systemhandling för.
Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!
© Semrén & Månsson 2024