Vasagatan 40

ArbetsplatserTransformation

En varsam renovering, där hållbarhet och återanvändning var centrala element i designstrategin. Kontorslokalerna på Vasagatan 40 transformerades till en inspirerande plats för kreativitet och samarbete med ett stort fokus på återbruk. Ett projekt som är särskilt unikt eftersom vi agerade som både beställare, arkitekter och projektledare för förvandlingen av våra nya lokaler.

PlatsVasagatan 40, Stockholm

År2019

Area760 m2

FastighetsägareAxfast

RollerBeställare, arkitekt och projektledare

HållbarhetÅterbruk av material och möbler

FotografPetter Cohen

Hållbart Återbruk

Återbruk av inredning och material från vårt tidigare kontor lade grunden för inredningskonceptet och hjälpte till att sätta tonen för projektets hållbarhetsambition. De nya mötesrummen fick en uppfräschning med nya stolar av samma modell för en sammanhållen estetik. Skrivborden kapades på längden för att anpassas till de nya lokalerna, vilket möjliggjorde flytten av arbetsplatser och minimerade inköp av nya möbler.

Även att bevara och förbättra lokalens grundkvaliteter låg i fokus. Stuckaturen restaurerades och kompletterades där det behövdes. Golvet behandlades på liknande sätt för att föra in en känsla av kvalitet och hållbarhet.

Träfokus

För att förena kontorets två våningar, installerades en interntrappa i massiv ek, vilket inte bara blev en praktisk lösning utan också ett bärande inslag i inredningen. I hela projektet var det viktigt att använda naturliga material och undvika plast och liknande så mycket som möjligt. Därför valdes ek för mötesrumsborden och stolsbenen. Mattorna var speciellt framtagna, vävda av papper tillverkat i Sverige och vävda i Finland. För arbetsrummen användes även mattor från tidigare kontor som tvättades och skars till på plats.

Design och Funktionalitet
En central del av kontoret utgjordes av en mörk korridor som fick platsbyggda hyllor vilka fungerade som huvudförvaringsområde. Här valdes en dov färgskala för att skapa kontrast till de ljusare arbets- och mötesrummen. Mötesrummen fick olika färgkoder för att inte bara skapa visuell variation utan också underlätta orienteringen.

Dela

Magnus Lindgren arkitekt stockholm

Kontakta mig om du vill veta mer

Magnus Lindgren

+46 707 21 70 06magnus.lindgren@semren-mansson.se

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram