Från verkstadslokal till Fagerhults Belysnings kontor och showroom

2023-10-17

Almedals Fabriker, som har sina rötter från 1800-talet, har genomgått en imponerande transformation från textiltillverkning till att bli ett levande centrum för kreativa företag och entreprenörer. Detta inkluderar en före detta övergiven bilverkstad som stod oanvänd och var en utmaning för fastighetsägaren Platzer att fylla med hyresgäster. Det var här Fagerhults Belysning såg möjligheten till expansion och därmed började förvandlingen från gamla, slitna verkstadslokaler till moderna kontor och showroom med bevarad karaktär.

Omvandlingen var en kombination av historia och nutid, med ett tydligt fokus på att framhäva samspelet mellan det gamla och nya. Den gamla plåtfasadens robusta karaktär fick en ny granne av gult tegel. Svarta karmar och spröjs i fönstren, fungerar som broar mellan två tidsepoker.

Pernilla Bertilsdotter, arkitekt på Semrén & Månsson, delar sina tankar om projektet:

“Visionen var att skapa en sorts modern, flexibel verkstadsmiljö, vilket också var en av utmaningarna med projektet.”

För att utnyttja utrymmet maximalt byggdes en mezzaninvåning och taket höjdes för att öka ljusinsläpp. Med inspiration taget från den gamla verkstadsmiljön synliggjordes installationer och råa material som betong och trä användes. I lokalerna valde man en mörkare färgpalett för att kunna uppvisa Fagerhults sortiment. Resultatet: en modern industriell atmosfär.

Hållbarhet stod i centrum av projektet med noggrant utvalda material som åldras vackert och klarar tidens tand, såväl inom- som utomhus. Denna satsning på hållbarhet sträckte sig bortom materialen och genomsyrade projektets vision.

Fagerhults nya lokaler i Almedals Fabriker tar vara på lokalens arv men anpassat till moderna behov, och visar tydligt att vår industriella historia kan inspirera och driva innovation. Och är ett tydligt exempel där man förenar det gamla med det nya och skapar en modern och hållbar arbetsmiljö.

Dela

Elinor Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Elinor Månsson

+46 733 93 30 63elinor.mansson@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram