Semrén & Månsson vill utveckla framtidens livsmedelsbutik – Coop i Öjersjö senaste exemplet

2023-12-20

Rymligare, ljusare, byggd i trä. Arkitektkontoret Semrén & Månsson inspireras av saluhallar när de skapar en ny typ av livsmedelsbutik som ger bättre kundupplevelse, arbetsmiljö och lågt klimatavtryck. Senaste exemplet är nyligen öppnade Coop-butiken i västsvenska kommunen Partille. – Vi vill flytta gränserna för hur en livsmedelsbutik kan se ut och upplevas, säger Isak Heedman, arkitekt Semrén & Månsson.

Arkitektkontoret Semrén & Månsson har som uttalad ambition att utveckla och förnya upplevelsen i både butik och närmiljö inom dagligvaruhandeln i landet:

– Vi drivs av övertygelsen att man bör planera mer för att nybyggda livsmedelsbutiker även ska vara viktiga och integrerade mötesplatser i staden och att det går att kombinera effektiv handel med stadsliv, säger Isak Heedman, arkitekt Semrén & Månsson.

Satsningen på nytänkande handelsmiljöer tog sitt avstamp i uppdraget att rita ICA Supermarket i skånska Sjöbo som stod klar 2021 och har blivit en flaggskeppsbutik inom ICA-koncernen. Faktorer som stort dagsljusinsläpp i butiken, hög takhöjd likt en modern saluhall och byggd helt i trä för ett lågt klimatavtryck har gjort intryck och byggnaden vann bland annat utmärkelsen Årets Bygge 2022.

Nyinvigda Coop-butiken i Öjersjö, i ett helt nybyggt område, har Semrén & Månsson ritat i samma anda:

– Att skapa rymd och att ta tillvara dagsljuset i butiken var liksom i Sjöbo viktigt, något som skapar en behagligare upplevelse för både besökare och personal, det blir en mer attraktiv mötesplats, säger Isak Heedman.

Att tänka hållbart i bygget av en livsmedelsbutik tror Semrén & Månssons är en framgångsfaktor. Att exempelvis bygga i trä är ett smart val med en lång rad fördelar:

– Trä är framtidens material, det ger lågt klimatavtryck jämfört med betong och stål. Det är ett vackert material, doftar härligt, skapar lugn och trivsel. Att vistas nära naturmaterial som trä och sten är dessutom välgörande för hälsa och välmående Som bonus är trä både rationellt och uppskattat under produktionsfasen, säger Isak Heedman.

Nyligen utsågs Semrén & Månssons förslag för en stor City Gross-butik i Skövde som vinnare i en markanvisningstävling i den framväxande stadsdelen Skövde Science City. Förslaget kommer att ta vidare idéerna från Sjöbo och Öjersjö men i större skala, då även en idrottshall och ett gym ingår i ett helt nytt kvarter.

 

Läs Semrén & Månssons fem spaningar om framtidens livsmedelsbutiker här!

Isak Heedman är ansvarig arkitekt för Ica Sjöbo och Skövde Science City

Josefine Wikholm är ansvarig arkitekt för Coop Öjersjö

Dela

Isak Heedman, arkitekt på Semrén & Månsson Göteborg

Kontakta mig om du vill veta mer

Isak Heedman

+46 736 44 34 87isak.heedman@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram