Hållbarhetsrapport 2024
En ensam tegelsten bygger inget hus men tillsammans kan de forma de ett trivsamt hem! Årets hållbarhetsrapport har temat “Tillsammans gör vi skillnad”. Den stora omställning branschen står inför kan vi bara nå tillsammans. Vi måste samverka, dela kunskap och agera gemensamt. Ett tydligt exempel på detta är ombyggnadsprojektet Vi på hörnet där engagemang och ett prestigelöst samarbete över discipliner har drivit förändring och resulterat i fantastiska miljöer med cirkulära lösningar.
Under året som gått har vi sett hur lokala initiativ som ”Handslaget för biologisk mångfald och ekosystemtjänster” ger ringar på vattnet, vi har vässat vår kompetens inom klimatsamordning och återbruk, och vi har välkomnat vårt systerbolag GAJD Arkitekter.
Framåt fokuserar vi mer på samverkan för att nå projekt som gör skillnad. Branschen måste skala upp cirkulärt byggande och särskilt fokusera på att bevara och utveckla det redan byggda. Ambitiösa mål ska omvandlas till konkreta åtgärder – i upphandlingar, materialval och byggtekniker. Vi vill rikta ett stort tack till alla som driver hållbarhet framåt – kollegor, politik, entreprenörer, byggherrar, konsulter och leverantörer.
Att arkitektur är ett lagarbete är inget nytt – nu gasar vi tillsammans och får omställningen att hända!
– Maria Persson, VD och Oskar Tagesson, hållbarhetsstrateg
Susanne Kovacs Österberg, arkitekt och studiochef, berättar mer om temat för hållbarhetsrapporten
Vår projektuppföljning för 2024 visar flera positiva trender sedan vi startade mätningarna 2021.Återbruk ökar och över en tredjedel av våra projekt är nu transformationsprojekt – troligen är detta en återspegling av konjunkturen vi befinner oss i och att branschen tar mer ansvar. Vart tredje hus vi ritar är i trä – något vi är mycket stolta över och tror på framåt, och vi ser fler och fler projekt där vi använder mer klimatsmarta material. Vi genomför fler klimatberäkningar än tidigare och hjälper våra kunder att fatta informerade beslut genom en klimatbudget i projekten.
Projekten behöver i högre grad ta höjd för ökad biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Under året har vi anslutit oss till det lokala initiativet handslaget för biologisk mångfald i Göteborg, där fokus ligger på kunskapsutbyte och goda exempel. Prognosen för 2030 belyser att vi riskerar att inte nå samtliga av våra högt satta klimatmål. Vi fokuserar nu på hur vi tillsammans med våra kunder kan driva hållbarhetsfrågan mer målinriktat trots ett osäkert konjunkturläge.
Årligen arrangerar vi en fördjupningsmånad kring hållbarhet, för att stärka vår kunskap, inspireras och dela erfarenheter. Under 2024 var temat Framtiden är cirkulär, ett högaktuellt ämne som gett nya perspektiv och konkreta steg mot mer cirkulära arbetssätt.
Störst klimatnytta kan vi göra i våra projekt och den byggda miljön. Men vi sätter även ambitiösa mål för vår egen verksamhet. 2024 minskade vi utsläppen per medarbetare med 50%, vilket är ett resultat av mer hållbara IT-inköp, minskad energiförbrukning, mer växtbaserad mat och ändrade resvanor.
50% minskning av klimatpåverkan per medarbetare, jämfört med 2019.
50% minskning av klimatpåverkan i våra projekt i byggskedet.*
75% minskning av klimatpåverkan per medarbetare jämfört med 2019. Resterande utsläpp klimatkompenseras.
Netto-noll utsläpp i våra projekt.*
Hållbarhetsmål för projekten kring klimat, biologisk mångfald och social hållbarhet ska vara uppnådda.
*Referensvärde 280 kg CO2e/m2, livscykelmodul A1-A5, byggdel 2-8. Faktisk minskning minst 75% till 2030, resterande kan balanseras med klimatåtgärder.
Att jobba med återbruk kräver både expertis och ett helhetsperspektiv. I Co-workingen Kollektivet har vi sammanfört projektledning...
Susanne Kovacs Österberg, arkitekt och studiochef berättar mer om temat "tillsammans gör vi skillnad"
I Göteborg har vi ritat en förskola som balanserar estetik med klimat- och kostnadseffektivitet. där vi varit både arkitekt och kl...
Vi frågade experter om hur regenerativitet påverkar bygg- och fastighetsbranschen.