Tillsammans gör vi skillnad

2025-04-15

Susanne Kovács Österberg, arkitekt och studiochef på Semrén & Månsson i Göteborg

Samverkan är nyckeln till framgångsrika projekt. Men hur gör vi det på ett sätt som ger bra resultat och samtidigt blir en utvecklande resa? Vår kollega Susanne Kovács Österberg delar sina bästa lärdomar från komplexa projekt som Karlatornet, Kungsbacka arena och A Working Lab*.

Vad är receptet på samarbete?

Ett starkt team lär känna varandras styrkor och svagheter och bygger förtroende genom en öppen och inkluderande arbetskultur. Oavsett projektets storlek är samarbete avgörande för både resultat och process. Förutsättningarna skapas genom tydliga mål och roller, men också genom samsyn och prestigelöshet. I grunden låter det enkelt – men det kräver engagemang. Alla måste känna att vi arbetar mot samma mål och att varje insats är lika viktig. Dolda agendor får inte plats. Tillit, både inom teamet och mellan samarbetspartners, är en förutsättning.

Hur går vi från ord till handling?

Samarbete handlar inte bara om att sätta upp riktlinjer – det kräver kontinuerlig uppföljning och dialog genom hela projektet. Det gäller både för leveranser och den gemensamma arbetskulturen. I Karlatornet förändrades teamet organiskt över tid, vilket ställde krav på en tydlig struktur för att inkludera nya medlemmar och ge dem ägandeskap över sina uppgifter. Att skapa en gemensam ansvarskänsla var en utmaning, särskilt med veckovisa leveranser. Alla fick samma projektintrodutkion i form av en informatiosnfilm som vi filmat. Och alla som kom in i projektet fick ta del av den arbetskultur och det som gruppen redan bestämt.

Vad gör vi när samarbetet inte fungerar?

Ett öppet arbetsklimat gör det lättare att fånga upp problem innan de påverkar projektet. Tydliga förväntningar och delat ansvar minskar risken för missnöje och ineffektivitet. Högt arbetstempo kräver också att vi hanterar stress och stöttar varandra. Att arbeta i högt tempo under lång tid är krävande – att arbeta gränslöst är förödande.

Hur möter vi framtidens utmaningar?

Att förverkliga Nordens högsta byggnad kräver spetskompetens. Detsamma gäller innovationsprojekt. I ”Framtidens digitala lärmiljöer”, ett av A Working Lab:s många innovationsprojekt, låg utmaningen i att bryta invanda mönster och utmana både sig själv och varandra.  Det gjorde vi på flera sätt, från att byta roller och öppet dela idéer och ge förslag. Till att aktivt arbeta med våra sinnen för att se projektet ur helt nya perspektiv. Och vi tog stöd av forskning kring hur hjärnan fungerat kopplat till kreativitet.

Idag står alla discipliner inför utmaningen att driva återbruk och cirkulära processer. För att lyckas krävs fortsatt samverkan mellan olika kompetenser. Genom att dela kunskap och arbeta inkluderande kan vi möta framtidens utmaningar – tillsammans.

 

*A working lab är ett projekt vid Susannes tidigare arbetsplats

Dela

Susanne Kovács Österberg, arkitekt och studiochef på Semrén & Månsson Göteborg

Kontakta mig om du vill veta mer

Susanne Kovács Österberg

+46 708 76 60 18susanne.kovacs.osterberg@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram