2023-08-24
Det gäller att ha tålamod som stads- och fastighetsutvecklare. Trots att branschen, politiker och myndigheterna strävar mot det motsatta, så har ledtiderna bara blivit längre och längre. Idag tar det i snitt fem år från det att planprocessen inleds tills att första spadtaget kan tas.*
Elin Johansson, studiochef bostad/stadsbyggnad på Semrén och Månsson
Det räcker alltså inte att komma över bra mark för att dra igång ett stadsutvecklingsprojekt. Det gäller att förstå vad som är viktigt för invånarna, beslutsfattarna och samhället i stort. Sedan väga in allas intressen i din planansökan.
– Av uppenbara skäl blir hållbarhet allt viktigare. En bra planansökan måste innehålla en gedigen undersökning och analys av riskfaktorer för miljö, djur och människor. Vi måste belysa projektets påverkan på till exempel naturen och strandskyddet samt risker för översvämningar och buller från trafik. Och gärna hantera de frågorna redan i ansökan, säger Oskar Tagesson som är hållbarhetsansvarig på Semrén & Månsson.
Elin Johansson, studiochef och samhällsutvecklare, och Oskar Tagesson, arkitekt och hållbarhetsansvarig
Ytterst ska planansökan samla in all kunskap om platsen som är relevant för att kunna ta välgrundade beslut. Inte minst är det viktigt att visa hur projektet förhåller sig till kommunens översiktsplan. Den ger vägledning för hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras.
Jakob Örtendahl, affärsutvecklingschef på Semrén & Månsson
Jakob Örtendahl, affärsutvecklingschef på Semrén & Månsson
För att förkorta tiden från idé till färdig detaljplan ska planansökan så långt det är möjligt innehålla ett komplett underlag för att ta beslut om en ny detaljplan – utan att det krävs kompletterande utredningar eller att överklaganden fördröjer processen.
– Idag vill kommunerna veta väldigt mycket för att överhuvudtaget starta ett planarbete. När vi får ett uppdrag vill vi därför så tidigt som möjligt skaffa oss en bild av vad kommunen vill ha. Framförallt för att matcha projektet mot de planfrågor som den politiska majoriteten tycker är viktiga, säger Elin Johansson som är samhällsplanerare och studiochef.
Stadsbyggnad kräver många discipliner. Semrén & Månssons sätter samman team av specialister för att belysa olika delar i stadsbyggnadsprocessen. Planarkitekter med erfarenhet av att arbeta inom kommun leder arbetet i tätt samarbete med kontorets egna landskapsarkitekter, arkitekter, hållbarhetsstrateger och specialisttjänster. Teamet ger också råd och aktivt stöd i kontakten med byggaktörer, kommuner och myndigheter
– Som rådgivare hjälper vi våra kunder att navigera rätt genom planprocessen. Utöver att sätta ihop ansökan är vår roll minst lika mycket att skapa dialog och relationer. Ofta vet vi redan vilka tjänstemän och politiker man ska tala med för att visionen ska falla i god jord, säger Jakob Örtendahl, affärsutvecklingschef på Semrén & Månsson.
*Källa: Debattartikel SvD 2023-06-05
Här är några exempel på projekt där Semrén & Månsson utvecklat planprogram tillsammans med uppdragsgivare och andra aktörer som vill vara aktiva parter i stadsbyggnadsfrågor.
Fyra projekt signerade Semrén & Månsson har nominerats till Årets Bygge 2025
Kungsbacka arena går mot förverkligande efter nya beslut i kommunstyrelsen
Järntorgsgatan X Brogatan är vinnare av Per och Alma Olssons Fond, som varje år utser årets bästa byggnad i Göteborg.
I Göteborg har vi ritat en förskola som balanserar estetik med klimat- och kostnadseffektivitet. där vi varit både arkitekt och kl...
Järntorgsgatan X Brogatan är nominerad till årets bästa byggnad av Per och Alma Olssons fond 2024.
Nomineringar till Sveriges snyggaste kontor 2024
Järntorgsgatan X Brogatan är nominerad till Stenpriset 2024!
Semrén & Månsson har ritat entrébyggnaden till allmänhetens Karlatorn: Paviljongen. Entrén bjuder in besökare och bidrar till torg...
Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!
© Semrén & Månsson 2025