Järntorgsgatan X Brogatan finalist i Årets Bygge

2024-01-31

Järntorgsgatan X Brogatan är ett av tre projekt som gått vidare till final i Årets Bygge 2024 inom kategorin Bostäder!

Kvarteret Röda Bryggan, med anor från 1860-talet, utgjorde en komplex utmaning med krav på nybyggnad inom riksintresset. Idag knyter Järntorgsgatan X Brogatan samman staden och ger nytt liv till området med restauranger och 59 bostäder.

De tre byggnaderna i kvarteret har var och en fått en subtil identitet inspirerad av omgivningen. De välutförda hantverken accentueras med kvalitetsmässiga och hållbara materialval såväl invändigt som exteriört.

”Att addera något nytt till en kulturellt viktig plats innebär höga krav på utformningen. Vårt samarbete med Sverigehuset under tolv år har resulterat i ett kvarter som kommer åldras med värdighet. Gestaltningen är modern, och vars höga detaljrikedom och hantverksmässighet drar tankarna till en kombination av 1800-talets ornamentik och det samtida stilrena och enkla. Ett projekt vi är mycket stolta över,” säger Sophie Dufva, arkitekt och regionchef på Semrén & Månsson i Göteborg.

Läs hela Byggindustrins nomineringsartikel om Järntorgsgatan X Brogatan här: https://www.byggindustrin.se/byggprojekt/arets-bygge/bakgata-med-solkigt-forflutet-stoptes-om-till-bostadskvarter/

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit – byggbranschens nya mötesplats. Vinnarna koras den 19 mars på Construction Summit, Sergel Hub i Stockholm och streamas på byggindustrin.se.

 

Om Järntorgsgatan X Brogatan

Entreprenör: NCC Sverige
Byggherre: Sverigehuset och Gulinsfastigheter
Antal: Bostadsrättsföreningen Järntorgsgatan x Brogatan, restaurant Alba och Röda rummet, restaurant Le Freak, frisör Genius scissors
Arkitekt: Semrén & Månsson Arkitekter
Entreprenadform: Totalentreprenad
Totalkostnad: cirka 290 miljoner kronor

 

Dela

Elinor Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Elinor Månsson

+46 733 93 30 63elinor.mansson@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram