2023-11-08
Hur har historiska kulturmiljöer påverkat designkonceptet för Järntorgsgatan x Brogatan?
Det har påverkat oss mycket och har legat till grund för det analysarbete som ligger bakom hela byggnadens design. Vi ville skapa en harmonisk atmosfär som smälter samman det moderna med den tidiga 1900-talets klassiska arkitektur och satte därför upp parametrar utefter detta; inget grafiskt svart eller vitt, skapa kontraster med mjuka toner, material, och texturer. Exempelvis kan man se detta tydligt i badrummen, med dess strukturerade kakel.
Hur har det moderna uttrycket balanserats med historiska designelement?
Det föll sig ganska naturligt skulle jag vilja påstå. Målet har varit att landa någonstans mitt emellan, där det känns stramt men ändå detaljerat. Men visst finns det inspiration från förr. Proportionerna i fönsterinfattningarna och listverket är inspirerat av Asplunds bibliotek i Stockholm. På ett annat sätt är vi väldigt i trend, vitpigmenterade ekgolven, rökt ek i hall och kök och den varmgrå färgskalan.
Kan du berätta mer om vad som påverkat valen av material i lägenheterna?
Grundtanken var att skapa en enhetlig känsla både inuti och utanför byggnaden. Tillsammans med Sverigehuset har vi följt principen hög kvalitet med hjälp av kvantitet. Ett tydligt exempel är användningen av jurakalksten för både badrummets toppskiva och fasaden på hörnhuset. Den adderade volymen och kostnaden för badrummet var inte avsevärt högre än alternativet, som var vitpigmenterad ek. Skillnaden i uttryck och känsla var dock betydande.
Finns det någon detalj som du är särskilt stolt över?
Jag skulle säga att kulör och materialmixen som ger en behaglig känsla. Och köket i rökt ek – det behövs och tar spjärn mot den varmgrå basen. Sverigehuset har lagt en stor omsorg som man inte ofta ser i ett bostadsprojekt. Även på sådant man kanske inte tänker på, så som strömbrytare, elementtermostat, förspacklade betongskarvar och riktbara spottar i kök och hall med dold dragna i betongbjälklaget. Det har skapat ett fantastiskt helhetsintryck med stor hantverksrikedom.
Hur har du tagit hänsyn till framtida boendes behov och önskemål för inredningskonceptet?
Sverigehuset har arbetat mycket med målgruppsanalys, och hade en tydlig idé om vad det var för kundgrupp de ville nå; personer med en aktiv citylivsstil som värderar hantverk, design och kvalitet. Vår vision är att erbjuda en kontrast till stadens puls och har exempelvis därför valt att hålla en ganska lugn färgskala.
Vad är din vision för hur människor kommer att leva och trivas i dessa bostäder på lång sikt och hur kommer projektet att berika stadsrummet?
Jag hoppas att bostäderna kommer att bli en del av stadens liv. Jag ser framför mig mer grönska och en ökad aktivitet på terrasserna. Interiört tycker jag vi har skapat en fin bas som funkar oavsett stil.
Semrén & Månsson har ritat entrébyggnaden till allmänhetens Karlatorn: Paviljongen. Entrén bjuder in besökare och bidrar till torg...
Semrén & Månssons tipslista för ett framgångsrikt återbruksprojekt:
Grönt ljus för Sernekes och Semrén & Månssons vision på Cirkustomten
Jens och Annie arbetar med Vi På Hörnet. Ett projekt som visar hur branschen kan arbeta med återbruk i befintliga miljöer.
Elin Johansson, stadsplanerare, och Isak Heedman, arkitekt, är experter på platsskapande och delar sina viktigaste lärdomar.
I Semrén & Månssons årliga publika hållbarhetsrapporten för verksamhetsåret 2023 kan du läsa mer än bara en redovisning av företag...
Semrén & Månssons experter Hanna Pettersson och Magnus Lindgren trendspanar om framtidens arbetsplats.
Semrén & Månssons projekt Järntorgsgatan X Brogatan vinner Årets Bygge i kategorin Bostäder.
Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!
© Semrén & Månsson 2024