Tidlös elegans: inredningskonceptet för Järntorgsgatan X Brogatan

2023-11-08

Järntorgsgatan x Brogatan är en nybyggd pärla som förenar modern design med historisk charm i hjärtat av Göteborg. Projektet utmärker sig genom sitt rika detaljarbete, både inomhus och utomhus. Johanna Vestlin, inredningsarkitekt på Semrén & Månsson, berättar mer om byggnadens kvaliteter från färgpaletter till materialval och detaljer som ger varje bostad en tidlös atmosfär.

Hur har historiska kulturmiljöer påverkat designkonceptet för Järntorgsgatan x Brogatan?

Det har påverkat oss mycket och har legat till grund för det analysarbete som ligger bakom hela byggnadens design. Vi ville skapa en harmonisk atmosfär som smälter samman det moderna med den tidiga 1900-talets klassiska arkitektur och satte därför upp parametrar utefter detta; inget grafiskt svart eller vitt, skapa kontraster med mjuka toner, material, och texturer. Exempelvis kan man se detta tydligt i badrummen, med dess strukturerade kakel.

Hur har det moderna uttrycket balanserats med historiska designelement?

Det föll sig ganska naturligt skulle jag vilja påstå. Målet har varit att landa någonstans mitt emellan, där det känns stramt men ändå detaljerat. Men visst finns det inspiration från förr. Proportionerna i fönsterinfattningarna och listverket är inspirerat av Asplunds bibliotek i Stockholm. På ett annat sätt är vi väldigt i trend, vitpigmenterade ekgolven, rökt ek i hall och kök och den varmgrå färgskalan.

Kan du berätta mer om vad som påverkat valen av material i lägenheterna?

Grundtanken var att skapa en enhetlig känsla både inuti och utanför byggnaden. Tillsammans med Sverigehuset har vi följt principen hög kvalitet med hjälp av kvantitet. Ett tydligt exempel är användningen av jurakalksten för både badrummets toppskiva och fasaden på hörnhuset. Den adderade volymen och kostnaden för badrummet var inte avsevärt högre än alternativet, som var vitpigmenterad ek. Skillnaden i uttryck och känsla var dock betydande.

Finns det någon detalj som du är särskilt stolt över?

Jag skulle säga att kulör och materialmixen som ger en behaglig känsla. Och köket i rökt ek – det behövs och tar spjärn mot den varmgrå basen. Sverigehuset har lagt en stor omsorg som man inte ofta ser i ett bostadsprojekt. Även på sådant man kanske inte tänker på, så som strömbrytare, elementtermostat, förspacklade betongskarvar och riktbara spottar i kök och hall med dold dragna i betongbjälklaget. Det har skapat ett fantastiskt helhetsintryck med stor hantverksrikedom.

Hur har du tagit hänsyn till framtida boendes behov och önskemål för inredningskonceptet?

Sverigehuset har arbetat mycket med målgruppsanalys, och hade en tydlig idé om vad det var för kundgrupp de ville nå; personer med en aktiv citylivsstil som värderar hantverk, design och kvalitet. Vår vision är att erbjuda en kontrast till stadens puls och har exempelvis därför valt att hålla en ganska lugn färgskala.

Vad är din vision för hur människor kommer att leva och trivas i dessa bostäder på lång sikt och hur kommer projektet att berika stadsrummet?

Jag hoppas att bostäderna kommer att bli en del av stadens liv. Jag ser framför mig mer grönska och en ökad aktivitet på terrasserna. Interiört tycker jag vi har skapat en fin bas som funkar oavsett stil.

Dela

Johanna Vestlin, inredningsarkitekt på Semrén & Månsson Göteborg

Kontakta mig om du vill veta mer

Johanna Vestlin

+46 768 97 31 11johanna.vestlin@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Loggbok

Semrén & Månsson ritar hotell vid Liseberg

Semrén & Månsson har ritat det nya hotellet intill World of Volvo och Lisebergs expansionsområde. En ombyggnad av en historisk byg...

2023-11-27

Tidlös elegans: inredningskonceptet för Järntorgsgatan X Brogatan

Utforska Järntorgsgatan x Brogatan: En modern pärla med historisk charm i Göteborg. Inredningsarkitekten Johanna Vestlin berätttar...

2023-11-08
Lisa Anger CDO

Semrén & Månsson Arkitekter storsatsar på AI

Vi satsar på AI! Och framtidssäkrar oss när vi knyter an AI-utvecklingen på en strategisk och organisatorisk nivå för hela verksam...

2023-10-25

Lisa Anger om vår satsning på AI

Semrén & Månsson intensivt på artificiell intelligens (AI) och knyter an AI-utvecklingen på en strategisk och organisatorisk nivå ...

2023-10-25

Från verkstadslokal till Fagerhults Belysnings kontor och showroom

Läs om hur Fagerhults Belysning förvandlade gamla verkstadslokaler till moderna kontor och showroom, samtidigt som historiens kara...

2023-10-17

Maria Persson ny VD för Semrén & Månsson Arkitekter

Maria Persson, arkitekt och tidigare vice vd på Semrén Månson är ny VD för arkitektkontoret som varit hennes arbetsplats sedan 201...

2023-10-13

Tre tips för att korta tiden från idé till färdig detaljplan

Här är våra tre bästa tips för en framgångsrik planansökan.

2023-09-06

Så tar du snabbaste vägen till ett positivt planbesked

Vägen till ett positivt planbesked kan vara komplicerad. Här berättar tre av våra kollegor om den smidigaste vägen fram.

2023-08-24

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram