Första frågan i ett projekt bör alltid vara: Varför inte trä?

2023-02-15

Jan Larsson, arkitekt Semrén & Månsson

Jan Larsson är adjungerad professor på Chalmers med fokus på träbyggande. Förra året började han på Semrén & Månsson som senior arkitekt och rådgivare. Hans förhoppning för 2023 är att branschen börjar tänka trä i första hand och se betong och stål som komplement.

– Många är skeptiska till att bygga större byggnader i trä. Tre frågor som då alltid återkommer gäller fukt, brand och akustik. Men det bygger ofta på gamla föreställningar, modern träbyggnadsteknik löser dessa frågor på ett bra sätt, säger Jan Larsson.

Jan Larsson älskar trä men betonar att han gillar betong också, men att det gäller att välja material med eftertanke. Framförallt ser han stora möjligheter att bygga fler hybridbyggnader, där man blandar material för att optimera funktionalitet och design.

”Trähus behöver inte se ut som en fjällstuga. Med en stomme i KL-trä kan du ha en fasad i tegel eller ett trapphus i rå betong.”

Jan Larsson, senior arkitekt Semrén & Månsson, Göteborg

– Hybridkonstruktioner av KL-trä, stål och betong kommer allt mer. Men också mixade träsystem där vi för samman färdigbyggda moduler, KL-trä och pelar-balksystem. För att bygga hållbart i stor skala måste vi bli bättre på att optimera materialvalen med hänsyn till miljö, kvalitet och pris. Trä där det går, betong stål där det behövs, säger Jan Larsson.

I decennier har betong varit det föredragna konstruktionsmaterialet för arkitekter och byggare. Branschen gillar cement eftersom det har varit lättillgängligt och relativt billigt. Men planeten får betala priset. Cement, som är huvudingrediensen i betong, står för åtta procent av världens samlade koldioxidutsläpp.

Trä som förstahandsalternativ är alltså inte ett svårt val för Jan Larsson. Alla byggmaterial har sina fördelar, men trä är det enda material som lagrar kol. Att lära sig mer och oftare förespråka trä är något väldigt konkret som arkitektkåren kan göra för miljön.

Kungsgatan 57

Vill göra fantastiska saker i trä
Jan Larsson arbetar med Semrén & Månssons projekt där trä är ett viktigt inslag, bland annat i Växjö, Uppsala, Jönköping och Göteborg. Det gäller byggnader av varierande karaktär där han ser till att integrera trä i både stor och liten skala. Oftast ihop med andra material.

– Jag tror att vi skandinaver har trä i vårt DNA. Det är ett material vi känner oss bekanta med. Det är vackert, beständigt och formbart – och vetenskapen har visat att människor trivs bättre i trähus än i hus av andra material.

Dela

Elinor Månsson, kommunikatör på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Elinor Månsson

+46 733 93 30 63elinor.mansson@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram