2021-01-26
Redan år 2011 byggstartades Danska Vägen i Göteborg, ett projekt vi genomförde på egen hand från idé till två färdiga bostadshus. Vi lärde oss mycket genom att rita, bygga och förvalta de 68 hyresrätterna, som dessutom nominerades till Årets Bygge (om du tillåter mig att skryta en smula). Sedan dess har vi utvecklat bolaget Månsson Fastigheter där en handfull projekt i egen regi nu är igång. Min ambition är att vi genom dem ska fortsätta bevisa att det går att bygga mer genomtänkt – till lägre kostnader och med högre bestående värden. Många pratar om det, men få gör det på riktigt. I våra egna projekt höjer vi värdet på investeringen med närmare 20 procent. Samma sak önskar jag våra kunder.
”Under mina 40 år som arkitekt har jag lärt mig att vi inte kan säga att vi kan, vi måste visa det.”
Magnus Månsson, Arkitekt, koncernchef & adj. professor
Därför uppehåller jag mig just nu gärna vid två ämnen; digitalisering och affärsförståelse. Där det första har stor påverkan på det andra. Redan i skissprocessen kan vi med stöd av digitala verktyg mängda upp viktiga nyckeltal för fastigheterna vi ritar, till exempel antalet gipsskivor eller omfattningen betong som behövs i ett projekt. Det innebär att vår arbetsprocess behöver se annorlunda ut än tidigare. Vi kan inte enbart börja med formfrågor, utan startar med energibalansräkningar, bullerutredningar och GIS-kartering för att faktabasera skisserna och säkerställa höga nyttjandegradstal. Vi börjar helt enkelt med allt på en gång, det är det som definierar ett helhetstänk.
Som arkitekter ska vi ha stor respekt för kostnaderna i byggperioden, men vårt fokus ska vara långsiktigt; höga fastighetsvärden och låga driftskostnader. Om vi investerar 100 miljoner ska det vara värt minst 130, annars är det inte en bra lösning. Och det värdet ska inte eroderas bort av dåliga tekniska lösningar. Den här typen av erfarenheter och lärdomar får vi genom att vara byggande arkitekter. När vi arbetar lika engagerat med de tekniska och ekonomiska förutsättningarna, som med de formmässiga, främjar vi även utrymmet för god arkitektur och vackra miljöer. Och det kommer inte bara våra kunder till nytta, utan samhället i stort.
Här är våra tre bästa tips för en framgångsrik planansökan.
Vägen till ett positivt planbesked kan vara komplicerad. Här berättar tre av våra kollegor om den smidigaste vägen fram.
I Semrén & Månssons nya hållbarhetsrapport kan du läsa mer än bara en redovisning av företagets klimatpåverkan. I rapporten kan du...
Blue foods kan ge nytt liv åt havet och våra kustsamhällen. Läs mer om hur vi startade ett algodlingsföretag.
Jan Larssons tre bästa tips för dig som vill bygga i trä:
Magnus Lindgrens 4 bästa tips för att lyckas med återbruk
Magnus Lindgren förklarar hur konkret cirkuläritet ska fungera långt in i framtiden
Jan Larsson är arkitekt, professor i arkitektur och träexpert
Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!
© Semrén & Månsson 2023