Att bygga om och inreda med återbruk kräver ett aktivt cirkulärt tänk

2023-03-09

För att åstadkomma verklig hållbarhet måste återbruk bli mer än en signalfråga. Magnus Lindgren förklarar hur konkret cirkuläritet kräver rätt produkter, strategier och system för att fortsätta snurra långt in i framtiden.

Magnus Lindgren arbetar på Semrén & Månssons Stockholmskontor där han är affärsområdesansvarig för inredning. I rollen som arkitekt brinner han för återbruk och till hans glädje har intresset bland kunderna ökat markant. Idag ingår återbruk i alla större inrednings- och ombyggnadsprojekt han gör.

– Att ge gamla möbler eller kasserad fabriksutrustning nytt liv i en modern företagsmiljö har länge varit ett sätt att spegla ett varumärkes ursprung, själ eller värderingar. Men det stora genombrottet kom med de nya hållbarhetsstrategierna, säger Magnus Lindgren.

”Storskaligheten kommer först när vi börjar inreda med återbrukbara kvalitetsprodukter från scratch.”

Magnus Lindgren, inredningsarkitekt, Semrén & Månsson.

Han betonar att återbruk inte ska blandas ihop med återvinning. Återvinning ersätter ny råvara med insamlat material, återbruk handlar om att saker lever vidare i sitt ursprungskick eller bara modifieras lätt genom exempelvis ett nytt lager färg.

– Rekonditioneringen av en stol eller armatur får inte innebära stort spill, kräva mycket energi eller giftiga ämnen. Och produkten måste kunna snyggas upp flera gånger, annars skjuter vi bara problemet längre framåt i tiden, säger Magnus Lindgren.

Dags att fasa ut slit-och-släng

Men om återbruk ska bli det normala och nyköp det avvikande, krävs även strukturella förändringar. En stor utmaning är att garantier ofta inte gäller för begagnade produkter. Därför köper många organisationer nytt när de flyttar eller renoverar sina lokaler – trots att de redan sitter på möbler och inredning med alla kvaliteter för att leva vidare.

– Garantin är helt avgörande det framtida värdet och återbrukbarheten. Därför är min första fråga till leverantörer och rekonditioneringsföretag alltid vara vilka garantier de kan lämna. Bra garantier är en förutsättning för att få fram en konkurrenskraftig projektkalkyl.

Numera lyfter Magnus Lindgren gärna fram det högsta syftet med återbruk redan vid första projektmötet; att dåliga, kortsiktigt framställda produkter måste fasas ut. Därför uppmanar han uppdragsgivarna att tänka kvalitet från början, både i material och design, och framförallt att jämföra livscykelkostnad istället för inköpspris.

– Det är dags att avsluta kapitlet där allt ska produceras och köpas in så billigt som möjligt. Istället måste vi upphandla färre produkter av högre kvalitet. Saker som kan monteras ner, slipas och målas, så att de kan användas om och om igen, säger Magnus Lindgren.

Dela

Elinor Månsson, kommunikatör på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Elinor Månsson

+46 733 93 30 63elinor.mansson@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram