Jan Larssons tre bästa tips för dig som vill bygga i trä:

2023-04-05

Tänk trä från början

”Utred frågan om att bygga i trä innan ni börjar skissa, helst ska byggmetoden analyseras redan i planeringsskedet. Ofta är det tveksamhet, ovana och okunskap som drar upp kostnaderna. Någon har redan ritat ett betonghus och så frågar de ”Vad kostar det här att bygga i trä?”. Om du istället från början utgår från träets fördelar och utnyttjar det till fullo så bör det inte bli dyrare än att bygga i betong.”

 

Använd trä som en affärsfördel

”I min roll som arkitekt ser jag att människor sätter stort värde på att bo i ett trähus och är beredda att betala lite mer för att leva där. Lägenheter där träet får en synlig och framträdande roll säljs snabbare, även när de kostar lite mer. Våra studier på Chalmers visar också att människor som lever i trähus känner att de mår bra, trivs bättre och visar stolthet över sitt boende. Träbyggande innebär win-win för alla.”

 

Skaffa dig kunskap och kompetens

”För att lyckas med ett modernt träbyggnadsprojekt krävs att man vet hur man gör och känner till riskerna. Annars kan du bli tvungen att göra om vissa av momenten i byggprocessen och det blir dyrt. Se därför till att anlita en eller flera experter som förstår din vision och delar dina värderingar. Idag finns erfarna konstruktörer, arkitekter och tekniska rådgivare som kan stötta dig genom hela projektet. Jag rekommenderar även de seminarier och kurser som anordnas av branschorganisationerna till exempel Svenskt Trä.”

Dela

Jan Larsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Jan Larsson

+46 705 28 21 42jan.larsson@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram