Magnus Lindgrens 4 bästa tips för att lyckas med återbruk

2023-03-20

Tänk hållbart från början

”Att satsa på kvalitet är nyckeln till återbruk. Och med kvalitet menar jag inte bara god design och slitstyrka, utan också att produkterna är enkla att flytta runt, kombinera och sätta ihop i olika utformningar. Det också viktigt att det finns demonteringsinstruktioner och reservdelar för att renovera och reparera i framtiden.”

Bygg system för cirkularitet

”Det är enklare att få gehör för återbruk med en solid hållbarhetsstrategi i botten. Definiera vilka saker ni vill återbruka och bygg sedan upp system för att integrera cirkularitet i verksamheten. Idag finns smarta digitala lösningar för att inventera och katalogisera möbler och byggelement, system där du även kan lagra garantitider, avskrivningar och mycket mer. Då blir det naturligt att först se vad ni kan återanvända istället för att beställa nytt.”

Jämför livscykelkostnaden

”Kompletterar du med något, se då till att produkterna har ett bestående andrahandsvärde. Titta på kostnad över tid, snarare än på inköpspris. Istället för att konkurrensutsätta en färdig lista av produkter är det kanske bättre att hitta en leverantör som ni litar på och kan jobba tätt ihop med under lång tid. På det sättet får du ofta bättre, mer heltäckande garantier vilket är helt centralt för livscykelkostnaden.”

Uppdatera miljön hela tiden

”En interiör är aldrig färdig. I en cirkulär företagskultur är det viktigt att se till att inredningen aldrig blir uttjänt eller att ytor står outnyttjade. Se därför till att bygga in flexibilitet och låt gärna arkitekten vara kvar i processen så att ni löpande kan uppdatera utformningen och hålla lokalerna i toppskick, både formmässigt och funktionellt.”

Dela

Magnus Lindgren arkitekt stockholm

Kontakta mig om du vill veta mer

Magnus Lindgren

+46 707 21 70 06magnus.lindgren@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram