Blue foods kan ge nytt liv åt havet och våra kustsamhällen

2023-05-23

Idén föddes under en femtioårsmiddag där det stod tång på menyn. Med sitt nya företag Blue Fields vill Magnus Månsson inte bara odla näringsrika, klimatvänliga makroalger. Han vill också bidra till att hålla liv i fiskesamhällen som riskerar att avfolkas eller förvandlas till semesterorter som släcks ner under vinterhalvåret.

I Glommen, ett litet samhälle på Hallandskusten, har Magnus Månsson sedan tjugofem år tillbaka tillbringat helger och somrar i sitt hus i hamnen. Ungefär 1400 meter ut i havet ligger Blue Fields första provodling av tång för användning inom matproduktion, hälsa och miljö.

Men skörden är skral. Odlingen sattes på hårda prov av stormen Otto under vintern och då förstördes delar av riggen. Repsystemen där algerna växer är av samma typ som används i Bohuslän, men där ligger odlingarna oftast inomskärs vilket gör att vågpåverkan blir mindre. Inför nästa säsong måste därför riggen anpassas bättre för den utsatta miljön utanför Glommens hamn. Odlingen ska även bli större; cirka två hektar i nästa steg.

”Vi kommer bli ett komplement till den lokala ekonomin, där fiskaren ibland drar upp fisk och ibland primörer från havet.”

Morgan Skarin, projektledare Blue Fields

Bekymrad över haven och klimatet

Men varför sysslar en av Sveriges främsta arkitekter med algodling? Förklaringen är enkel; efter att ha arbetat med stadsplanering och samhällsutveckling i mer än fyrtio år har Magnus Månsson utvecklat ett starkt intresse att förstå samhällets olika mekanismer.

– Jag är bekymrad både som medborgare och stadsplanerare. Fisket är hotat och det märks tydligt på en ort som Glommen. I takt med att fiskekvoterna har minskat blir båtarna och yrkesfiskarna allt färre. Då ökar risken för att de permanentboende flyttar ut och att sommargästerna helt tar över. Jag ser även en risk att kustsamhällena tappar sin autentiska koppling till havet och ligger i dvala tio månader om året, säger Magnus Månsson.

Morgan Skarin är molekylärbiolog och projektledare. Han har tidigare drivit eget och varit rådgivare för flera start-ups, men när han och Magnus Månssons vägar korsades släppte han allt för att arbeta på heltid med Blue Fields. Hans kunskap om biologi och grön teknik klickade perfekt med arkitektens nya intresse för klimatsmart mat från havet.

– Vi insåg båda att potentialen är enorm. Tång används redan i matlagning, men på sikt finns så många fler användningsområden, till exempel framställning av bioplaster, läkemedel och biogödningsmedel. Målet med Blue Fields är att anlägga odlingar på fler orter längs den svenska kusten och kanske skörda 100-200 ton olika sorters alger som vi sedan förädlar eller säljer vidare till kunder i olika branscher, säger Morgan Skarin.

Vill ge fiskesamhällena ny växtkraft

Det är här som stadsutvecklingen kommer in i bilden. I Magnus Månssons vision ingår nämligen att algodlingen även ska knytas samman med det traditionella fisket och den lokala besöksnäringen för att skapa en levande bygd, året om.

– Magnus är underbar att jobba med för han är så lösningsorienterad. Han förstår att den klimatpositiva grödan från havet kan gynna både ekosystemen och den lokala ekonomin. Kustsamhällena där det småskaliga fisket kämpar för sin överlevnad behöver fler arbetstillfällen och större tillväxt, säger Morgan Skarin.

”Vi vill gagna utvecklingen av levande kustsamhällen som även fortsatt hämtar mat och inkomster från havet på ett hållbart sätt,”

Magnus Månsson, grundare av Blue Fields samt koncernchef, Semrén & Månsson

– Fiskesamhällena måste dra till sig unga människor som vill bo här året om. Men då krävs fler bra jobb och bostäder som de har råd med. Tångodlingen har potential att bli en ny ekonomisk motor för orter som Glommen. Under de fria vattenspeglarna, finns stora outnyttjade arealer där vi nu sår frön till en mer hållbar framtid för havet och människorna som lever av det, säger Magnus Månsson.

Dela

Elinor Månsson, kommunikatör på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Elinor Månsson

+46 733 93 30 63elinor.mansson@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram