2023-09-06
Gör en planansökan som går i linje med kommunens exploateringsmål. Visa i både bild och text hur projektet tar hänsyn till platsen, riskerna, kulturhistorien och de politiska visionerna – men också hur den byggda miljön kommer att bidra till en positiv utveckling för alla som bor och arbetar i kommunen. Med rätt typ av projekt och god dialog ökar chansen att få backning av politiker, näringsliv och medborgare.
Beskrivningen av hållbarhetsambitionerna är helt avgörande. Redovisa tydligt hur projektet integrerar ekonomi, ekologisk och social hållbarhet. Inte bara som målsättningar, utan hur arkitekturen, byggmetoderna och den fysiska miljön bidrar till mindre utsläpp av växthusgaser och bättre levnadsvillkor för både människor, djur och växter.
Relationen med kommunen är A och O. Utan rätt ingångar och relationer tar det lång tid att ta sig fram. Se till att arbeta med specialister som känner kommunen väl och som är pålästa på budgeten och översiktsplanen och förstår vad de lokala beslutsfattarna vill och behöver. Integrera sedan den kunskapen i utformningen av ditt projekt och din planansökan.
Här är våra tre bästa tips för en framgångsrik planansökan.
Vägen till ett positivt planbesked kan vara komplicerad. Här berättar tre av våra kollegor om den smidigaste vägen fram.
I Semrén & Månssons nya hållbarhetsrapport kan du läsa mer än bara en redovisning av företagets klimatpåverkan. I rapporten kan du...
Blue foods kan ge nytt liv åt havet och våra kustsamhällen. Läs mer om hur vi startade ett algodlingsföretag.
Jan Larssons tre bästa tips för dig som vill bygga i trä:
Magnus Lindgrens 4 bästa tips för att lyckas med återbruk
Magnus Lindgren förklarar hur konkret cirkuläritet ska fungera långt in i framtiden
Jan Larsson är arkitekt, professor i arkitektur och träexpert
Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!
© Semrén & Månsson 2023