Det enda rimliga sättet att bedöma arkitektur

2022-02-07

Hon växte upp i Tyskland, arbetade i USA ett tag och var med och startade upp Semrén & Månssons kontor på fyra personer i Stockholm. När Eva Martini blir ombedd att betygsätta dagens arkitektur vägs all erfarenhet och internationella lärdomar in.

”Om någon ska betygsätta arkitektur tycker jag inte att det är arkitekter och förmodligen inte jag. Jag har nog en annorlunda syn på betyg och att bedöma arbetsinsatser, kanske på grund av min uppväxt och mina studier i Tyskland. I hela mitt liv har jag blivit betygsatt. Det kan tyckas vara ett hårt system där dåliga betyg kan leda till sämre förutsättningar att få sitt drömjobb för det lämnar många utanför. Det svenska skolsystemet är väldigt snällt, jämförelsevis, på gott och ont.”

Eva Martini, arkitekt sedan 15 år, berättar om uppväxten i en stad i Tyskland kantad av en typisk efterkrigsestetik och hur hon tror det kan ha påverkat både hennes yrkesval och arbetssätt idag. Kanske har det gjort henne till en mer ifrågasättande vuxen, en reflekterande arkitekt med tydligt fokus?

”Det enda rimliga betyget att ge en byggnad är om den är hållbar”

Eva Marti, arkitekt på Semrén & Månsson

”Min uppväxt har säkert satt sina spår och gör sig speciellt påmind när det talas om fint och fult i en samtida kontext. Man hade sina förutsättningar och begräsningar i Tyskland och det kanske inte alltid blev så fint, kan vi tycka nu. Samtidigt finns det så mycket gammal arkitektur som vi tycker är fin och värdefull idag. Jämför vi mycket av det vi bygger nytt idag, ja då kanske det nya känns mindre fint. Men ’fult’ är inte lika med dåligt. Blandningen är viktig, därför tycker jag det är jättesvårt att betygsätta arkitektur.”

Ändå är betyg, tävlingar och priser en stor del av arkitekturbranschen, inte minst medialt. Att dela ut priser är en populär och brett accepterad metod just för att betygsätta byggnader och individer.

”Det enda rimliga betyget att ge en byggnad är om den är hållbar, tycker jag. De hållbarhetscertifieringar som finns att jobba med idag har tydliga checklistor och faktorer vilket innebär att alla arkitekter har samma ramverk alla att förhålla sig till. På det sättet kan vi, sett till hållbarhet, sträva efter toppbetyg baserat på certifieringarnas olika nivåer. De är en förutsättning för att utveckla bra produkter och hjälper oss arkitekter att argumentera för goda resultat.”

Hållbarhet är förstås viktigt, vem håller inte med om det. Men det händer inte av sig självt, och inte bara av arkitektens goda vilja och ambition. Just denna ambition är en egenskap som ibland utnyttjas i byggbranschen, menar Eva som säger att hon ofta finner sig i rävsaxen att leverera 200 procent även om hon bara får betalt för 50. Det finns en stark vilja att göra bra saker. Att beröra och inspirera människor.

”Som arkitekter är vi del i ett större team, man måste se sin roll i helheten. Men, ibland måste man också våga vara lite hård och krävande för att få till bra resultat. Jag ber ofta om insyn i kalkylen hos entreprenörer. Det är inte för att komplicera saker ytterligare, utan för att det blir så mycket mer praktiskt att få ihop projektet efter vårt gemensamma mål om jag vet vad saker kostar, eller får kosta.”

Dela

Elinor Månsson, kommunikatör på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Elinor Månsson

+46 733 93 30 63elinor.mansson@semren-mansson.se

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram