Detaljerna som ger karaktären

2022-02-23

Marco Ercole är arkitekt på Semrén & Månsson i Stockholm

Det är viktigt att vi hittar fler och kanske framför allt bättre alternativ för hur vi bygger. Det innebär att man behöver transformera och anpassa befintlig byggnation till dagens behov, krav och standarder. Möt Marco Ercole som arbetar som arkitekt på Semrén & Månsson och är sakkunnig inom kulturvärden och har lång erfarenhet av kulturbevarande och ombyggnationsprojekt.

– Ett ombyggnadsprojekt startar alltid med en analys som utforskar byggnadens identitet. Tidigt i processen måste man svara upp mot ganska många men likväl viktiga frågor. Frågor som naturligtvis varierar beroende på byggnadens karaktär och vilka önskemål som finns hos beställaren, säger Marco.

”En duktig arkitekt måste kunna identifiera vilka ingrepp som är relevanta”

Marco Ercole, arkitekt

– Den största utmaningen man stöter på brukar vara att anpassa äldre byggnader till modern teknik eller myndighetskrav. Men alla ombyggnadsprojekt har ju sina knäckfrågor. I Posthotellet i Göteborg handlade det om att få historiska delar av byggnaden att samspela med samtiden. Med Swedish Grace-pärlan ”Kungsgatan 57” i Stockholm kunde mina kollegor från Stockholmskontoret både bevara fantastisk byggnadskonst och ett stycke historia – samtidigt som man förbättrade funktionaliteten i både byggnaden och platsen, fortsätter Marco som också tycker att själva grunden för ett lyckat projekt handlar om att ha en bra kunskap om byggnaden.

clarion hotel post exteriör åkareplatsen

 Posthotellet i Göteborg

– Att kunna identifiera vilken typ av ingrepp och gestaltning som behövs är en viktig egenskap, något som faktiskt definierar en duktig arkitekt. Det kräver en noga avvägning och analys men också att man tar med sig beställarens önskemål. Ett nära samarbete med beställaren bidrar naturligtvis till ett ännu bättre resultat och att den arkitektoniska utmaningen blir mer njutbar, säger Marco Ercole, arkitekt och sakkunnig kring kulturvärden på Semrén & Månssons Stockholmskontor.

Dela

Elinor Månsson, kommunikatör på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Elinor Månsson

+46 733 93 30 63elinor.mansson@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram