Drömmen om en saluhall

2022-03-21

Dagens livsmedelsbutiker är standardmässigt utformade. Stora lådor med vita väggar, sterilt ljus och schablonmässiga lösningar. När arkitekterna på Semrén & Månsson tog sig an ICA-butiken i Sjöbo ville de hitta ett modernt sätt att bygga handel. Det resulterade i en mötesplats med hållbarheten i fokus –och ett pris för Årets Bygge 2022.

I en konservativ miljö som volymhandeln har kedjorna formulerat noga uttänkta koncept som inte lämnar stort utrymme för nytänkande. När Semrén & Månsson fick i uppdrag att utforma nya Ica Supermarket i Sjöbo tog teamet nya grepp på flera punkter. Från solcellerna på taket till träbänkarna infogade i pelarverket utanför entrén.

Den ansvarige arkitekten Isak Heedman ville bjuda in till något helt nytt, i stort och smått. Projektet skulle sätta karaktären på hela området som inkluderar bostäder, skolor och service. Utgångspunkten var att skapa en omsorgsfullt genomtänkt och inbjudande handelsplats.

Arbetsgruppen startade med en enkel fråga: Hur skulle vi vilja att närbutiken såg ut om vi flyttade in till ett nybyggt bostadsområde? Och svaret blev: Något som är raka motsatsen till att handla på nätet. Drömmen var att få handla i en saluhall.

En viktig premiss var att bygga i trä. Träet binder koldioxid och tillverkningsprocessen har mindre miljöpåverkan än stål och plåt och betong, men det har också varma och mänskliga kvaliteter. Förutom väggar, tak och stomme i KL-trä har butiken en vacker fasad i grånande cederträ. Även invändigt skapas en ljus och vilsam atmosfär med högt i tak, väggar och tak i trä och takfönster med dagsljuset som silar in.

”Vi pushar gränserna för vad som är möjligt i en livsmedelsbutik”

Isak Hedman, arkitekt på Semrén & Månsson

På huvudbyggnadens tak har det monterats solceller mot söder och på skärmtaket, cykelskjulet och kundvagnsförrådet har det lagts sedumtak. Materialvalen resulterar i en byggnad med lågt klimatavtryck som också bjuder in till en annorlunda upplevelse.

– Om man vill jobba för den fysiska handeln, vad ska den bjuda på istället? En viktig komponent är det sociala. Att kunna säga hej till en granne, gå på gymmet men också ta ett glas vin efter jobbet. Alla vill känna att de är del av ett sammanhang. Nu har vi satt grunden till fortsatt hållbar utveckling av hela Westerport-området, säger Isak Heedman.

Dela

Elinor Månsson, kommunikatör på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Elinor Månsson

+46 733 93 30 63elinor.mansson@semren-mansson.se

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram