Ett samtal med klimatpsykologen om tankefällor och effektglapp

2022-02-03

Josefin Wikholm möter Klimatpsykolerna

Hur kommer det sig att hotet från klimatförändringarna är större än någonsin, trots att väldigt många av oss verkligen försöker leva ett hållbart liv? Kunskapen och informationen finns ju tillgänglig och vi tar den till oss, både som privatpersoner, företag och arkitekter. För att lära oss mer tar vi hjälp av en klimatpsykolog som kan få oss att tänka och prioritera rätt.

Vi har ett samtal med Kata Nylén från Klimatpsykologerna och författare till boken Klimatpsykologi – Hur vi skapar hållbar förändring. Hon är leg. psykolog, STP i organisationspsykologi och har ett stort engagemang i klimatfrågan och fokuserar på preventiva insatser. Kata Nylén kallar sig Klimatpsykolog och arbetar med mänskliga, psykologiska och beteendemässiga aspekter i förhållande till miljön och klimatkrisen. Hon vet en hel del om hur det mänskliga psyket fungerar, om varför vi gör som vi gör och varför vi inte gör mer än vi gör. Hennes stora driv ligger i att hjälpa företag och organisationer att förändras, för att få dem att göra mer och fokusera på rätt saker.

Josefin Wikholm arbetar som arkitekt på Semrén & Månsson och samtalar med Kata Nylén bland annat om psykologiska fällor – om processer som våra hjärnor håller på med som inte är särskilt funktionella, som ligger oss i fatet vad gäller klimatomställning. Som att vi känner ”förlustaversion” – att vi tycker det är så jobbigt att bli av med saker. De pratar också om vad Klimatpsykologerna kallar för ”osund uthållighet”, att när vi väl har investerat i något; tid, pengar eller engagemang, så har vi många gånger väldigt svårt att släppa taget.

Allt det här sammantaget leder till vad Kata kallar för ”effekt-glapp” – att vi gör massa saker för miljön men utan att det får någon egentlig effekt. Effektglappet handlar om skillnaden mellan det vi gör och tror att det ska leda till och vad våra beteenden i slutändan verkligen har för effekt. Ibland leder till och med hållbara handlingar till att man kompenserar med ohållbara handlingar som äter upp effekten eller kanske till och med förvärrar situationen.

Kata Nylén peppar oss att våga gå direkt på det som har störst effekt. Och framför allt jobba med det som kan förbättra förutsättningarna för att ändra beteenden.

Dela

Josefine Wikholm, arkitekt på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Josefine Wikholm

+46 764 92 04 41josefine.wikholm@semren-mansson.se

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram