KTH: Studentkvarteret och labbet som utmanar hur vi bygger och bor

2021-05-26

Kvarteret Forskningen på KTH Campus är inte bara hem för studenterna – det är en levande testmiljö där studenternas levnadssätt hjälper forskarna att utveckla bättre bostäder i framtiden. Semrén & Månsson har inte bara utformat det prisbelönta området utan också varit aktiv deltagare i forskningen.

– Vi arkitekter gör som vi gör, ofta av gammal vana. Men att utmana normer och tankesätt är ju en förutsättning för att bli bättre i vår roll som samhällsbyggare, säger Petra Parinder.

Hon har varit med och ritat området, fört en aktiv dialog med alla parter under byggskedet och även deltagit i ett forskningsprojekt i samarbete med Akademiska hus, vilket resulterade i rapporten Framtidens delade boende.

– Bostäder måste erbjuda större flexibilitet än de gör idag. Vill en 20-årig tjej verkligen ha det på samma sätt som en kvinna i 65-årsåldern? Många kanske inte ens vill ha ett representativt boende utan nöjer sig med plats för en säng. Den typen av saker måste vi veta i för att kunna bygga mer hållbart.

”Just nu studeras co-living. Vilka ytor är man beredd att dela på? Och hur liten kan den privata sfären vara?”

Petra Parinder, arkitekt på Semrén & Månsson

Fastighetsägaren Einar Mattson upplåter generöst nog utrymmet för det som kallas KTH Living Lab helt hyresfritt i tjugo år. Själva labbet består av bebodda lägenheter utan fasta installationer eller innerväggar. Tekniken finns istället ovanför och under bostäderna för att snabbt kunna anpassas beroende på forskningsinriktning.

Men varför behövs ett bostadslabb? Först och främst vill forskare kunna studera en verklig boendemiljö för att på så sätt korta tiden mellan forskningsresultat och konkreta lösningar. Man undersöker bland annat hur man med hjälp av ny teknik kan erbjuda de boende samma nytta, fast på färre kvadratmetrar och med lägre energiförbrukning.

Lena Fagle har varit involverad från start;

– Arkitektoniskt så har vi haft fokus på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Det här är ett av de större projekten helt anpassat för plusenergi och när det gäller social hållbarhet har trygghet och gemenskap varit ledord genom hela processen.

”Här finns inga mörka otrygga prång. Alla gemensamma utrymmen är inglasade och det är öppet, ljust och lätt att överblicka omgivningarna.”

Lena Fagle, uppdragsansvarig arkitekt på Semrén & Månsson

Frågar man studenterna så säger de allra flesta att de verkligen trivs. Lägenheterna hyrs ut till utbytesstudenter som får ett boende mitt i stan, i ett vackert kvarter med hög standard. Här finns även naturliga platser för umgänge, som den gemensamma tvättstugan samt postrummet.

– Feedbacken vi får är att studenterna upplever att de får mycket för pengarna. Här finns service, samvaro och lugna studiemiljöer. De behöver knappt lämna campus om de inte vill, säger Lena Fagle.

Lina Wågström är regionchef för Semrén & Månsson Stockholm och har varit med och dragit upp huvudlinjerna för arbetet.

– Kvarteret Forskningen visar tydligt hur vi på Semrén & Månsson ser på arkitektur. Vi arbetar alltid utifrån ett helhetstänk där form, teknik och ekonomi samspelar fullt ut och berikar varandra, säger Lina Wågström.

Kvarteret Forskningen Utmärkelser

KTH Studentbostäder har vunnit ett flertal olika priser för innovation, hållbarhet och gestaltning. Vid den europeiska konferensen ”The Class” i Lissabon november 2017 vann projektet ”Best Property Innovation and Sustainability Award 2018”. Vid Betonggalan november 2017 utsågs Linda Teng till årets Betongarkitekt för projektets arkitektur. Forskningen var även nominerat till Årets Bygge 2019.

Dela

Lina Wågström, arkitekt, partner och regionchef Stockholm på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Lina Wågström

Arkitekt MSA, regionchef Stockholm

+46 739 81 85 56lina.wagstrom@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram