Pagodenområdet: Pärlan vars lyskraft har stärkts under 14 år av stora omdaningar

2021-06-03

År 2007 ville Bygg-Göta väcka liv i ett gammalt hamnkvarter i centrala Göteborg. Sedan dess har samma kärngrupp på Semrén & Månsson arbetat med det prisbelönta projektet. Ett framgångsrikt samarbete som har fortsatt att expandera och utvecklas. Och det är inte färdigt ännu.

– Tobaksmonopolets gamla lagerhus hade stått tom några år och man hade haft bygglov en tid. Andra arkitekter hade gjort en del ombyggnadsförslag när Bygg-Göta istället kontaktade Magnus Månsson. Vi tog hem skisserna, funderade och kom med några förlösande idéer som vi fortfarande arbetar efter, säger Christopher Kihlberg, inredningsarkitekt på Semrén & Månsson.

För tio år sedan var Gullbergsvass en anonym och ogästvänlig stadsdel vid älven, dominerad av slutna industrifasader, trafik och logistiklösningar.

– Det var inte vackert. Slitet och otillgängligt utan service eller restauranger. Området dominerades av stängda bakgårdar och småverksamheter; snickerier, loppisar och lagerbutiker, alla ditlockade av billiga hyror, säger Jens Ragnarson som arbetat med projektet från start.

”Vi ville arbeta med hela kvarteret – vända på steken och förvandla baksidan till den nya framsidan och öppna upp det mot den växande stadskärnan.”

Jens Ragnarson, uppdragsansvarig på Semrén & Månsson

Tobaksmonopolets komplex började byggas 1917. Själva huvudbyggnaden – idag kallad Pagoden – innehöll tobakslager och kontorslokaler mot Gullbergskajen. Den ritades av arkitekten Cyrillus Johansson med starka kinesiska influenser, i mörkrött tegel och med utsvängt koppartak. Vid ombyggnaden till modernt kontor gällde det att få in tillräckligt med ljus in i de gamla lagerlokalerna.

– Hela söderfasaden revs och byggdes upp på nytt med ett tegelraster som släpper in dagsljus djupt in i huset via en inre ljusgård. Den tekniska lösningen föll på plats när vi kunde kombinera en rationell prefabricerad betongfasadteknik med det återvunna teglet, säger Christopher Kihlberg.

Lösningen är mycket lyckad, den inre ljusgården badar i ljus och soliga dagar bildas ett vackert skuggspel i restaurangen och kontoren.

”Transformationen grundas i kreativ design, modern teknik och återvunna material. Inte ens en del arkitekter ser vilka genomgripande ingrepp vi faktiskt gjort.”

Christopher Kihlberg, arkitekt på Semrén & Månsson.

– Vi kunde förutse att området låg i ett framtida guldläge, även om stadsdelen inte var färdigplanerad då. Vårt uppdrag var att skapa attraktiva kontorslokaler och vi såg att det var tätt sammankopplat med möjligheten att skapa lugna, tysta och vackra oaser mitt i stadsbruset.

I Gullbergsvass och det angränsande Centralenområdet pågår just nu en massiv byggverksamhet, omfattande bland annat tolv skyskrapor mellan 90 och 140 meter höga. Den genomgripande förändringen kommer att omforma stadens silhuett och arkitektoniska identitet för all framtid.

Den intensiva stadsutvecklingen innebär att Pagodenområdet gradvis kommer att bli en del av Göteborgs centrum. Tillsammans med Bygg-Göta planerar arkitektkontoret därför för två nya byggetapper de kommande åren.

– I Pagodenområdet lyfter vi fram de vackra kulturhistoriska miljöerna genom att varsamt bygga vidare på det befintliga, vilket i alla tider varit kännetecknande för god arkitektur. Du ser det i klassiska städer som Rom, Aten och Paris. I samhällen som är i ständig utveckling är det självklart att det befintliga sömlöst integreras och anpassas för nya behov, säger Sophie Dufva som är regionchef och kundansvarig på Semrén och Månsson i Göteborg.

Pagodenområdet Utmärkelser

Vinnare av Per och Alma Olssons fonds pris för god byggnadskonst 2012. Nominerad till Helge Zimdalspriset.

Dela

Sophie Dufva, arkitekt, partner och regionchef Göteborg på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Sophie Dufva

+46 707 99 10 71sophie.dufva@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Loggbok

Clarion hotel Kastrup bar

Kan man göra om ett flygplatshotell utan att hålla stängt en enda dag?

När Clarion tog över Hilton-hotellet på Copenhagen Airport ville man göra det till sitt. Semrén & Månssons inredningsarkitekters u...

2021-10-13
Karlastaden - vy över området och karlatornet

Semrén & Månsson söker en handläggande arkitekt

Vi söker en handläggande arkitekt med minst fem års arbetslivserfarenhet till vårt team på huvudkontoret i Göteborg. Vill du vara ...

2021-07-08
Ulrika Liss-Daniels Maria Persson

Starkare nu än innan pandemin

Vi på Semrén & Månsson, precis som många av våra branschkollegor, stod inför stora utmaningar när pandemin ledde till både framfly...

2021-06-30

Koncept- och designintresserad praktikant sökes till Malmökontoret

Semrén & Månsson söker efter en Koncept- och designintresserad praktikant som vill jobba med oss i Malmö. Ansök senast 25 juni.

2021-06-11

Ursäkta röran, vi bygger om

Med ett starkt kundfokus finns alltid risken att man blir som med skomakaren och hans barn. Så därför möblerar vi om i organisatio...

2021-06-09

Pagodenområdet: Pärlan vars lyskraft har stärkts under 14 år av stora omdaningar

År 2007 ville Bygg-Göta väcka liv i ett gammalt hamnkvarter i centrala Göteborg. Sedan dess har samma kärngrupp på Semrén & Månsso...

2021-06-03

Vi söker uppdragsansvarig arkitekt

Semrén & Månsson växer. Nu måste vi bli fler och därför söker vi efter en uppdragsansvarig arkitekt som vill jobba med oss på Göte...

2021-05-29

KTH: Studentkvarteret och labbet som utmanar hur vi bygger och bor

Kvarteret Forskningen på KTH Campus är inte bara hem för studenterna – det är en levande testmiljö där studenternas levnadssätt hj...

2021-05-26

Vill du bli kontaktad?

Vill du veta mer om vårt arbete, starta ett samarbete eller söka jobb? Låt oss kontakta dig. Du kan även få mejl från oss ibland med sånt vi tycker är intressant.

FacebookLinkedInInstagram