Så tar vi barnens perspektiv in i utvecklingen av staden

För ett år sedan blev FN:s barnkonvention svensk lag. Men ämnet känns precis lika aktuellt nu, ett år senare, det tar ju tid att implementera tankar och processer. Barn och unga under 18 år utgör en femtedel av befolkningen. Så hur vi utformar stadsmiljöer har jättestor betydelse för barns och ungas livsmiljöer och möjligheter i livet.

För att lära oss mer och inspirerats har vi bjudit in tre personer som alla på olika sätt och i olika roller arbetar med barnperspektivet inom arkitektur och stadsutveckling – antingen som huvudfokus eller som del av fokus på social hållbarhet och stadslivsutveckling.

”Det är en brist på förståelsen för samhällsvetenskap hos arkitekter och fysiska planerare. Det finns en metodik och struktur. Det räcker inte med att ha pratat med någon som är ung och sen är det färdigt liksom. Det ligger analys och forskning som man måste fördjupa sig i.”

Mathias Holmberg, utvecklingsledare Uppsala Kommun

Deltar i samtalet gör Ida Liffner som driver Studio Goja – en designverkstad för barn och barns berättelser. Andreas Lundberg är affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg och Mattias Holmberg arbetar som utvecklingsledare på hållbarhetsavdelningen på Uppsala kommun.

Josefin Wikholm, arkitekt på Semrén & Månsson leder samtalet. Hon arbetar som uppdragsansvarig arkitekt och har lång erfarenhet av att arbeta med frågor som rör social hållbarhet.

”Branschen skulle kunna bli bättre på stadsutveckling inte bara för barn i förskoleålder utan också för typ 15-åringar. Då handlar det mycket mer om trygghetsfrågor, där man som ung vuxen har en helt annan möjlighet att röra sig.”

Andreas Lundberg, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg

Dela

Josefine Wikholm, arkitekt på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Josefine Wikholm

+46 31 352 02 69josefine.wikholm@semren-mansson.se

Loggbok

Så tar vi barnens perspektiv in i utvecklingen av staden

För ett år sedan blev FN:s barnkonvention svensk lag. Men ämnet känns precis lika aktuellt nu, ett år senare, det tar ju tid att i...

2021-04-04

Helhetssyn är den bästa investeringen

Jakob Örtendahl är arkitekt och affärsutvecklare på Semrén & Månsson. Han vet vikten av att komma in i tidiga skeden av projekt. D...

2021-03-30

Vi bygger i egen regi – för att skapa bättre affärer för våra beställare

För att utveckla byggandet måste branschen våga tänka nytt. Men ofta rullar vi tillbaka i samma ineffektiva hjulspår. Månsson Fast...

2021-03-21

Not business as usual – så måste arkitektens roll förändras under 2020-talet

Kärleken sägs vara blind, men i relationer är det bra att sätta upp mål och vara ärliga mot varandra. Det gäller inte minst i rela...

2021-03-12
Vrå interiör japansk sittning med utsikt över kök i sten och trä

En japansk och bohuslänsk vrå

Restaurang Vrå i Göteborg är nominerat till Guldstolen. Följ med på arkitektens guidning i restaurangen där Japan möter Bohuslän!

2021-03-05

Ett år av utmaningar och möjligheter

Pandemin är en utmanande tid, men den ger oss också spännande möjligheter. Läs mer om vårt erbjudande Omtag som stöttar företag oc...

2021-02-17
Semrén & Månssons Göteborgskontor

Optimera dina lokaler snabbt, smart & strategiskt

Vi lever i en tid när många företag vill och måste minska sina lokalkostnader, samtidigt ställer de krav på ytor som är effektiva,...

2021-02-17
Andreas Ohlsson, arkitekt på semrén & månsson i möte

En ny verklighet kräver helt nya lokaler

Många företag behöver sänka sina lokalkostnader. Samtidigt ska kontoren uppfylla de krav som ställs på framtidens arbetsplatser.

2021-02-08

Vill du bli kontaktad?

Vill du veta mer om vårt arbete, starta ett samarbete eller söka jobb? Låt oss kontakta dig. Du kan även få mejl från oss ibland med sånt vi tycker är intressant.

FacebookLinkedInInstagram