Semrén & Månsson ritar första nybyggnadsprojektet i Kiev

2022-06-28

När kriget i Ukraina bröt ut kontaktade Maria Broman, vd för Semrén & Månssons internationella verksamhet, koncernens partnernätverk i Ukraina och erbjöd hjälp. Det har mynnat ut i att våra arkitekter i Sverige och Polen nu utvecklar ett projekt i Kiev som skänker hopp om framtiden.

Redan innan pandemin hade Semrén & Månsson sonderat den ukrainska marknaden och knutit många lovande affärskontakter, bland annat med det snabbväxande BIM-bolaget Tebin. Men precis som för de flesta ukrainska företag så vändes Tebins värld upp och ner när ryska trupper rullade in.

– Åtta av de ledande personerna i Tebin var på tjänsteresa i Berlin när kriget bröt ut och valde då att inte återvända. Jag erbjöd dem genast hjälp och bara någon vecka senare flyttade de in på vårt polska kontor. Därifrån organiserade de evakueringen av över sextio medarbetare och deras familjer från Kiev till Lviv, berättar Maria Broman.

Företagen samsas tillsvidare om kontoret i Szczecin, där ytterligare en handfull medarbetare som lyckats fly kriget har anslutit sig. Tebins projekt i Ukraina är stoppade men genom att snabbt kunna ställa om sin verksamhet har de framgångsrikt lyckats driva vidare alla internationella uppdrag. Aleksandr Nikitin, vd och ägare, uppskattar Semrén & Månssons stöd och ser många likheter mellan bolagens kultur och värderingar.

”Det är modigt av en fastighetsutvecklare att vilja investera i Ukrainas återuppbyggnad redan nu. Det är ett imponerande risktagande med stort symbolvärde.”

Maria Broman, vd Semrén & Månsson International

– Vi är båda engagerade i att utveckla långsiktiga värden för våra kunder och tror på människor och deras kreativa roll. För oss handlar världen om samarbete och kompletterande möjligheter, inte om konkurrens. Tebin och Semrén & Månsson kompletterar varandra på ett bra sätt och vi ser fram emot att samarbete i såväl Europa som Sverige.

Utformar viktig mötesplats i hjärtat av Kiev

Tebin hade tidigare rekommenderat Semrén & Månsson till en beställare i Kiev. Överraskande nog tog de kontakt några månader efter invasionen och frågade om Semrén & Månsson fortfarande var intresserade av uppdrag.

– Det är modigt av en fastighetsutvecklare att vilja investera i Ukrainas återuppbyggnad redan nu. Det är ett imponerande risktagande med stort symbolvärde, säger Maria Broman.

Uppdraget gäller ett nytt business-center i Kievs historiska diplomatkvarter dit ambassadpersonal börjat att återvända efter krigsutbrottet. Kontraktet är signerat och Semrén & Månsson tar fram koncept med ambitionen att kontorsbyggnaden ska projekteras till hösten. Av förklarliga skäl råder dock stor osäkerhet kring både tidplanen och förutsättningarna.

Håll utkik efter nya uppdateringar allt eftersom projektet fortskrider.

Dela

Elinor Månsson, kommunikatör på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Elinor Månsson

+46 733 93 30 63elinor.mansson@semren-mansson.se

Loggbok

Maude är tillbaka

Arkitekter har en viktig roll att fylla i arbetet med att åstadkomma en positiv samhällsutveckling. Det är ju inte så att det sakn...

2022-10-06

Semrén & Månsson anställer CDO och vässar det digitala erbjudandet ytterligare

Semrén & Månsson anställer CDO och vässar det digitala erbjudandet ytterligare. Läs mer här!

2022-09-26

Semrén & Månsson presenterar första publika hållbarhetsrapporten för verksamhetsåret 2021

I Semrén & Månssons nya hållbarhetsrapport kan du läsa mer än bara en redovisning av företagets klimatpåverkan. I rapporten kan du...

2022-09-19
Marco ercole arkitekt

Samordnad klimatdeklaration bygger värde i projektet

Från 1 januari 2022 ställs krav på klimatdeklaration av nya byggnader. Att redovisa klimatpåverkan behöver inte vara så komplicera...

2022-08-25

Semrén & Månsson Group säljer majoritetsägarposten i Zynka BIM till Newsec

Semrén & Månsson Group säljer majoritetsägarposten i Zynka BIM till Newsec. Läs mer här!

2022-07-11

Semrén & Månsson ritar första nybyggnadsprojektet i Kiev

När kriget i Ukraina bröt ut kontaktade Maria Broman, vd för Semrén & Månssons internationella verksamhet, koncernens partnernätve...

2022-06-28
Oskar Tagesson

Workshopen som får hållbarheten att hålla hela vägen

Semrén & Månsson tar ett konkret grepp på hållbarhet i varje nytt större projekt. Genom att tidigt skapa samsyn med uppdragsgivarn...

2022-06-14

Konsten att vinna markanvisningar med hållbarhet i fokus

Semrén & Månsson har senaste året tagit hem flera stora markanvisningstävlingar där hållbarhet varit det avgörande bedömningskrite...

2022-06-09

Vill du bli kontaktad?

Vill du veta mer om vårt arbete, starta ett samarbete eller söka jobb? Låt oss kontakta dig. Du kan även få mejl från oss ibland med sånt vi tycker är intressant.

FacebookLinkedInInstagram