Vi bygger i egen regi – för att skapa bättre affärer för våra beställare

För att utveckla byggandet måste branschen våga tänka nytt. Men ofta rullar vi tillbaka i samma ineffektiva hjulspår. Månsson Fastigheter är bolaget inom Semrén & Månsson Group som bevisar att det går att bygga klokare och med större variation och frihet. Och att det faktiskt inte blir dyrare, utan mer kvalitativt och lönsamt.

– En snabbfotad och strukturerad byggprocess sparar pengar och minskar risker i det korta perspektivet, samtidigt som genomtänkt arkitektur är mer hållbar över tid. Både ekonomiskt och för planeten, säger Magnus Månsson, arkitekt och koncernchef.

Det handlar inte om att konkurrera med andra fastighetsutvecklare, utan om att framtidssäkra affärerna för arkitektkontorets kunder, påpekar Magnus Månsson. Med Månsson Fastigheter får arkitekterna på Semrén & Månsson en verkstad för att konkretisera idéer, föra nya insikter i bevis och ta lite större risker. De kan testa nya koncept på ett så handfast sätt som möjligt, för att sedan ta dem vidare i arkitektkontorets projekt och på så sätt utveckla kundernas affärer.

”Min drivkraft är att fler arkitekter ska förstå kundens affär och ta större ansvar. Då kan vi också uträtta mer.”

Magnus Månsson, arkitekt och koncernchef

– Vi är som ett mikrobryggeri bland öljättarna. Vi arbetar med stort engagemang, lite bättre råvaror och vågar ta nya grepp för att skapa en produkt som ger mersmak, säger Magnus Månsson.

Skillnaderna består ofta av små detaljer och stora praktiska val. Som att använda mer beständiga material som åldras vackert. För när underhållet minimeras och renoveringsintervallen förlängs, så uppstår förutsättningar för större lönsamhet och tillväxt i ett längre förvaltingsperspektiv.

– Smartare arkitektur hör ihop med smartare byggande. Och vice versa.  Tillsammans formar de alltid en bättre affär, säger Magnus Månsson.

Månsson Fastigheter involverar arkitekter i alla beslut och är transparenta med ekonomin genom hela processen.

–  Allra störst skillnad för det färdiga resultatet gör samprojekteringen, där arkitekterna och totalentreprenören gemensamt utbyter erfarenheter. I samråd med mig som byggherre och våra partners försöker vi alltid vrida och vända vi på etablerade sanningar för att hitta nya och bättre lösningar, säger Andreas Dahlqvist, VD för Månsson Fastigheter.

Kv. Syltlöken i Toltorpsdalen i Mölndal är ett av flera exempel på där Semrén & Månsson ritat och Månsson Fastigheter byggt.

”Vi vill utbilda oss själva och utvecklas tillsammans med våra samarbetspartners för att skapa ringar på vattnet.”

Andreas Dahlqvist, vd, Månsson Fastigheter

Men varför tycker Magnus Månsson det så viktigt att inta den dubbla rollen som arkitekt och byggherre? Så till den grad att han är en av grundarna till föreningen Byggande Arkitekter och startat ett bolag med uppgift att driva egna fastighetsprojekt inom koncernen.

– Det är enkelt. För att det ska komma våra kunder och samhället till nytta. Med ökad förståelse för beställarens affär blir vi bättre arkitekter. Målet att utveckla arkitektrollen, förstå byggherrens affär, dra nya lärdomar och bevisa att ingenting är hugget i sten.

Dela

Magnus Månsson, arkitekt och koncernchef på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Magnus Månsson

+46 317 43 02 00magnus.mansson@semren-mansson.se

Loggbok

Helhetssyn är den bästa investeringen

Jakob Örtendahl är arkitekt och affärsutvecklare på Semrén & Månsson. Han vet vikten av att komma in i tidiga skeden av projekt. D...

2021-03-30

Jobba med oss i Malmö

Semrén & Månsson växer så det knakar, inte minst i Malmö. Sedan vi etablerade vårt malmökontor 2019 har uppdragen ökat kontinuerli...

2021-03-29

Vi bygger i egen regi – för att skapa bättre affärer för våra beställare

För att utveckla byggandet måste branschen våga tänka nytt. Men ofta rullar vi tillbaka i samma ineffektiva hjulspår. Månsson Fast...

2021-03-21
Karlastaden - vy över området och karlatornet

Semrén & Månsson söker en handläggande arkitekt

Vi söker en handläggande arkitekt med minst sju års arbetslivserfarenhet till vårt team på huvudkontoret i Göteborg. Vill du vara ...

2021-03-16

Not business as usual – så måste arkitektens roll förändras under 2020-talet

Kärleken sägs vara blind, men i relationer är det bra att sätta upp mål och vara ärliga mot varandra. Det gäller inte minst i rela...

2021-03-12
Vrå interiör japansk sittning med utsikt över kök i sten och trä

En japansk och bohuslänsk vrå

Restaurang Vrå i Göteborg är nominerat till Guldstolen. Följ med på arkitektens guidning i restaurangen där Japan möter Bohuslän!

2021-03-05
KTH exteriör byggnader

Semrén & Månsson söker en handläggande byggnadsingenjör

Vi söker en handläggande byggnadsingenjör med minst fem års arbetslivserfarenhet till vårt team på huvudkontoret i Göteborg. Är du...

2021-02-26

Ett år av utmaningar och möjligheter

Pandemin är en utmanande tid, men den ger oss också spännande möjligheter. Läs mer om vårt erbjudande Omtag som stöttar företag oc...

2021-02-17

Vill du bli kontaktad?

Vill du veta mer om vårt arbete, starta ett samarbete eller söka jobb? Låt oss kontakta dig. Du kan även få mejl från oss ibland med sånt vi tycker är intressant.

FacebookLinkedInInstagram