Arkitektur är mer än en byggnad

2021-12-16

Stina Erikson, arkitekt på Semrén & Månsson

Första gången hon hörde begreppet ”sustainability” var tredje året på arkitekturutbildningen. Det har hänt mycket sedan dess. Världen har vaknat, menar Stina Eriksson som är inställd på att skapa arkitektur som ger något till kommande generationer.

Hon har ritat en stad på månen för 2050 tillsammans med NASA. Arkitektur för extrema miljöer, minst sagt. Det var på arkitekturskolan och då kändes 2050 fortfarande långt bort, ogreppbart. Idag är den extrema miljön här, på jorden, menar Stina Eriksson och berättar:

”Nu har de allra flesta vaknat till och insett att jordens resurser är ändliga och att det är bråttom. Personligen vill jag därför ogärna jobba med aktörer som fortsätter göra business as usual. Jag vill göra världen till en bättre plats, ge något till kommande generationer och pusha för en hållbar omställning.”

Stina hjälper gärna till att visa vägen och menar att hon i rollen som arkitekt och samhällsbyggare har starka medel att påverka människans beteendemönster och beställarnas systemval. Alla kan behöva en liten, eller rejäl, knuff i rätt riktning.

”Det nya kravet på klimatdeklaration vid nybyggnation är ett sätt för oss att ta tillbaka mätbara värden in i arkitekturen. De flesta vet nu att byggindustrin står för strax över 20 procent av Sveriges inhemska utsläpp. Vad färre vet, eller vill inse, är att vi i Sverige bara har 260 miljoner ton koldioxid kvar att förbruka för resten av mänskligheten, vilket beräknas ta slut inom fem år om vi fortsätter i nuvarande utsläppstakt.”

Deppigt, menar Stina som inte får ihop ekvationen. Rimligen bör all arkitektur som skapas vara hållbar, eller ännu bättre – bidra till en positiv klimatpåverkan, om vi ens ska ha en planet att skapa något för. Varför är det inte så då? Det finns uppenbara systemfel att komma runt, före vi kan övervinna klimatkrisen, menar hon.

Stina Erikson, arkitekt på Semrén & Månsson

”Vi har förlorat oss i en industriell byggprocess där beställare och byggaktörer kapar i leden för att få ihop kalkylen och tjäna pengar”

Stina Eriksson, arkitekt på Semrén & Månssons Malmökontor

”Vi har bland de dyraste byggkostnaderna i världen i Sverige och ändå har vi inte den bästa arkitekturen. Det utvecklas byggnader idag som jag tvivlar på ska klassas som arkitektur. Det beror på att helhetsgreppet försvunnit och att vi förlorat oss i en industriell byggprocess där beställare och byggaktörer kapar i leden för att få ihop kalkylen och tjäna pengar. Vinsterna går före planeten. Det bantas på detaljer och utförandet blir lidande, vilket vi arkitekter har svårt att styra över men ofta får kritik för.”

Det är en missriktad kritik och ett ansvarstagande från byggsidan som delvis uteblir, menar Stina som tycker att man som arkitekt i Sverige har för lite inflytande över slutresultatet. Svenska arkitekter är starkt underrepresenterade på byggen vilket är resultatet av ett systemfel i hur processerna drivs, där arkitekterna lämnar ifrån sig ritningar och därefter anses färdiga med sitt uppdrag. Alla skulle vinna på mer dialog och ett närmare samarbete.

”En väg framåt mot ett riktigt gott resultat är att rita för någon som bygger i egen regi, då kan vi tillsammans göra val och ta beslut som håller hela vägen i mål. Det är vi arkitekter som kämpar för detaljer och för att stad och människa ska få sitt. Vi kanske är lite besvärliga, men det måste det vara värt. För i slutändan är bra arkitektur en byggnad som gör något för den som ska vistas i miljön – nu och i framtiden. Annars är det bara en byggnad.”

Dela

Elinor Månsson, kommunikatör på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Elinor Månsson

+46 733 93 30 63elinor.mansson@semren-mansson.se

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram