Kan tänka som en beställare

2022-12-19

Pernilla Fjellestad studiochef och arkitekt

Den bästa arkitekten är den som använder de ekonomiska förutsättningarna till projektets fördel. Som förstår vad i ett projekt som är kostnadsdrivande och som i viss mån ’kan tänka som en beställare’. Pernilla Fjellestad, arkitekt och ny studiochef på Semrén & Månsson, har tidigare arbetat som projekteringsledare hos välrenommerade bostadsutvecklaren Erik Wallin, och vet därmed en hel del om hur man tänker på beställarsidan inom bygg- och fastighetsbranschen.

De allra flesta beställare har ett stort engagemang och vill att projekten ska bli av hög kvalitet. Men de vill naturligtvis också att kalkylen ska gå ihop.

– Som arkitekt är det viktigt att förstå att beställarens kalkyl för projektet behöver visa en rimlig avkastning. Inte bara för att säkerställa det egna bolagets långsiktiga lönsamhet, utan även för att det ofta är avgörande för att kunna säkerställa en extern finansiering, vilket många projekt är beroende av. Om det inte går att visa på att projektet är lönsamt så vill vare sig bank eller andra finansiärer satsa pengar i ens projekt, säger Pernilla Fjellestad.

Det känns på ett sätt dumt att säga, eftersom jag själv är arkitekt, men jag vet att man i viss mån på beställarsidan har relativt lågt förtroende för arkitekter när det kommer till deras affärsförståelse. Min drivkraft är att våra beställare i stället ska möta arkitekter som både presenterar fina förslag och som har en ekonomisk verklighetsförankring. Att landa i ett samförstånd där vi tillsammans med våra beställare skapar bästa möjliga arkitektur utifrån de förutsättningar som faktiskt finns, säger Pernilla.

Om man som arkitekt tänker lite mer som entreprenör och beställare, så kan man faktiskt göra stor skillnad när det kommer till att skapa arkitektur med högre kvalitet.

– Då konjunkturen svänger, beställare blir mer försiktiga, och framtiden känns oviss, gäller det att presentera starka och smarta koncept där man fokuserar på de konceptbärande delar som ger ’mest valuta för pengarna’. Då kan man faktiskt få igenom både spännande och unika lösningar.

“Som arkitekt är det viktigt att förstå att beställarens kalkyl för projektet behöver visa en rimlig avkastning,”

Pernilla Fjellestad, arkitekt och studiochef på Semrén & Månsson

Pernilla har det senaste decenniet dels arbetat på beställarsidan som projekteringsledare, dels som uppdragsansvarig och gruppchef på arkitektkontor. Hon har själv upphandlat arkitekttjänster och ibland mött arkitekter som satsat på starka koncept men som saknat ekonomisk förankring.

Att valet av ny arbetsgivare föll på just på Semrén & Månsson beror till stor del på att företaget länge har arbetat med att öka affärsförståelsen bland arkitekter, men även på att företaget har höga ambitioner inom hållbarhetsfrågor, exempelvis hur man tidigt i processen arbetar med en integrerad klimat- och kostnadsstyrning som skapar underlag för att kunna upprätta en klimatdeklaration.

– Det känns väldigt roligt att nu vara en del av ett stort, kreativt kollektiv med starka ambitioner och jag är verkligen jättepeppad på att vara tillbaka på byråsidan. Det är härligt att befinna sig i en skapande miljö och det är kul att vara del av ett stort team. I min roll som studiochef tänker jag att jag vill pusha mina kollegor till att tänka ännu lite mer utifrån den ekonomiska kalkylen och att det faktiskt inte är så begränsande som det kanske låter. Det gäller att i det egna arbetet på djupet ha förståelse för beställarens situation. Och att alltid fokusera på det som kan göra mest skillnad – vare sig det handlar om gestaltning eller hållbarhet.

Dela

Elinor Månsson, kommunikatör på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Elinor Månsson

+46 733 93 30 63elinor.mansson@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram