2022-05-19
Förstudierna inleddes redan 2015 och uppdraget är ett av de största som Semrén & Månsson någonsin tagit sig an. Arbetet har varit utforskande och insiktsbaserat i nära dialog med alla inblandade – från erfarna projektledare hos beställaren Västfastigheter till läkarna och lokalvårdarna som arbetar i vården.
– Vi har haft kontinuerliga workshops och dialogmöten där vi tagit fram planlösningar som justerats och förfinats. Personalen har kommit med input och vi har skissat om. En noggrann och mödosam process med målet att det ska bli så bra som det kan nånsin kan bli, säger Anna Arvidsson som jobbat med formen på rummen och planlösningarna.
Viktiga verktyg har varit 3D-modeller och VR där alla har kunnat uppleva miljöerna virtuellt, men också fullskalemodeller av olika rum, där personalen har fått kliva in och utvärdera utformningen ”i verkligheten”. Vilken typ av utrustning kommer att placeras här? Är utrymmena lagom stora? Vilka säkerhetsrisker finns? Är den här färgnyansen rätt?
Samskapat och evidensbaserat
Samverkan och nära dialog med verksamheten har alltså varit helt avgörande för resultatet. Arkitekterna har fått djupdyka i hur modern psykatri fungerar, både som vårdplats och arbetsplats. Teamet också varit drivande i att ta fram lösningar baserade på personalens erfarenheter och den senaste forskningen.
Anna Arvidsson, arkitekt på Semrén & Månsson
På klinikens heldygnsavdelning implementeras till exempel dygnsrytmsbelysning. Alltså ett belysningssystem som härmar utomhusljusets skiftande intensitet och färgtoner under dygnet, vilket har bevisat positiva hälsofördelar för både dygnet-runt-boende patienter och skiftarbetande personal.
Men teamet har också tittat mycket på den så kallade sociala densiteten – att ge patienterna möjlighet att välja miljö, så att de känner att de har frihet och kontroll att styra situationen de befinner sig i. Rummen har därför utformats för att för att skapa naturliga mötespunkter för spontan samvaro, men också för avskildhet: platser från vilket man kan betrakta och förhålla sig till omvärlden.
– En av de mest utmanande uppgifterna har varit att sätta sig in i säkerheten. Vi har jobbat mycket med flyktvägar och att få bort dolda hörn för att undvika att personalen ska hamna i trängda situationer. Men lika ofta har det handlat om inredningen. För i den här miljön kan upprörda patienter få för sig att använda ett bordsben som tillhygge eller se en väggkrok som en perfekt punkt att fästa en snara, säger Johanna Vestlin som varit en av inredningsarkitekterna i projektet.
Psykiatriblocket är ett partneringprojekt i nära samarbete med Byggdialog och andra konsulter. Ett komplext och omfattande uppdrag, inte bara på grund av skalan utan också för själva vårdmiljön faktiskt är ett av de viktigaste läkemedlen inom modern psykiatri. Läs mer om projektet här.
Här är våra tre bästa tips för en framgångsrik planansökan.
Vägen till ett positivt planbesked kan vara komplicerad. Här berättar tre av våra kollegor om den smidigaste vägen fram.
I Semrén & Månssons nya hållbarhetsrapport kan du läsa mer än bara en redovisning av företagets klimatpåverkan. I rapporten kan du...
Blue foods kan ge nytt liv åt havet och våra kustsamhällen. Läs mer om hur vi startade ett algodlingsföretag.
Jan Larssons tre bästa tips för dig som vill bygga i trä:
Magnus Lindgrens 4 bästa tips för att lyckas med återbruk
Magnus Lindgren förklarar hur konkret cirkuläritet ska fungera långt in i framtiden
Jan Larsson är arkitekt, professor i arkitektur och träexpert
Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!
© Semrén & Månsson 2023