Semrén & Månsson inreder med Edvard Munch

2021-11-09

Clarion hotel Oslo interör

Nyligen öppnade det monumentala Munchmuseet i Oslo efter fyra år av diskussioner, debatt och byggnation. Granne är Clarion Hotel Oslo, ett konstinspirerat hotell, inrett av Semrén & Månsson med inspiration från Edvard Munchs konstnärskap. Med sitt unika uttryck och tillhörande konstsamling har hotellet redan etablerat sig som en destination i sig.

Edvard Munchs konst har äntligen fått det hem nationalkonstnären förtjänar. Det nya Munchmuseet reser sig 60 meter över fjorden, klädd i återvunna aluminiumplattor som glittrar i höstsolen. I och med det har området, inklusive hotellet, också stärkt sin attraktionskraft som Oslos hetaste destination.

– Ägaren Petter Stordalen är väldigt intresserad av konst. Med tanke på det och att det nya storslagna museet planerades i området, så enades vi snabbt kring att Edvard Munch skulle vara utgångspunkten i arbetet med inredningen, säger Ylva Lundberg, en av projektets arkitekter.

Ylva Lundberg arkitekt, logg

“Vi enades snabbt kring att Edvard Munch skulle vara utgångspunkten i inredningsarbetet.”

Ylva Lundberg, arkitekt

Inredningen fick en modernt skandinavisk look, fast med en twist. Grundad i organiska material samt en färgpalett hämtat från Edvard Munchs konstnärskap. Självklart är hotellet även fulladdat med spännande konst på väggarna. Hotellet öppnade 2019 och har redan blivit ett givet stopp för konst- och kulturintresserade som på besök i Oslo.

Clarion hotel Oslo interör lobby
Clarion hotel Oslo interör lobby
Clarion hotel Oslo interör restaurang

Med Munchs penseldrag som ledstjärna

Petter Stordalen hade redan köpt in en samling modern konst till hotellet när Semrén & Månsson fick inredningsuppdraget. Samtliga verk har koppling till Munch och skulle infogas i utformningen av hotellets interiör. Dessutom hade Clarion Hotels fått till ett samarbete med Munchmuseet, som var villiga att låna ut originalverk att hänga i hotellets reception.

– När man tänker på Munch, så tänker man ofta på det psykologiska, ångest och melankoli. Men Munch var även en banbrytare när det gäller färgteori. Hans konst blev gradvis allt mer expressiv och färgstark, vilket också avspeglas i hotellets kulörer när du rör dig uppåt genom byggnaden, säger Christopher Kihlberg, också han arkitekt i projektet.

Det utlånade Munch-verket kommer regelbundet att bytas ut, men just nu kan hotellets gäster njuta av oljemålningen »Två vitklädda kvinnor på stranden« som konstnären utförde mellan 1925 och 1930. Verket har aldrig tidigare visats för allmänheten. Förutom denna målning finns också Munch-inspirerade verk av Vik Muniz, Huma Bhabha, Sigurdur Gudmundsson, Andy Warhol, Per Maning, Marina Abramovic och Steffen Kverneland i hotellets konstsamling.

Det nya Munchmuseet är fem gånger större än det gamla och rymmer hela den enorma samlingen på 42 000 föremål som konstnären testamenterade till Oslo kommun vid sin död 1944. Huvudnumret är tre av de totalt fyra versionerna av det berömda »Skriet« som omväxlande visas i en rotunda – ett verk åt gången, en timme i taget.

Förutom Ylva Lundberg och Christopher Kihlberg hade också Sara Ewreskär en ledande roll i arbetet utformningen av hotellet. Läs mer om Clarion Hotel Oslo här.

Clarion hotel Oslo interör bar
Clarion hotel Oslo interör restaurang

Dela

Ylva Lundberg, arkitekt på Semrén & Månsson Göteborg

Kontakta mig om du vill veta mer

Ylva Lundberg

+46 704 61 06 35 ylva.lundberg@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram