2021-12-16
. . .
– Jag har alltid intresserats av att arbeta med bostäder. Det är ett rätt så brett ämne, men hemmet symboliserar så mycket. Och inte minst, ligger nära människan. Hemmet är något som man identifierar sig så starkt med. Den tanken är riktigt rolig att ha med sig. Och medför ett stort ansvar. Bostadsprojekt är så komplexa och är som ett pussel som man måste lägga på ofta rätt snäva ytor och tighta premisser, säger Cesilia Silvasti som bl.a. arbetar bygglov i Källberga i Nynäshamns kommun.
. . .
– Det var genom mitt stora intresse för form och industriell design som fick mig att välja yrket som arkitekt. Från min hemstad Rom, till London via Chalmers har jag fått testa på en massa olika saker genom mitt yrke. Men något jag verkligen tycker är fantastiskt roligt är att arbeta med 3D-modellering. Det gör det möjligt att bättre se hur arkitektur kommer fungerar i praktiken. Man kan utveckla förslaget mer och våga testa nya skalor, volymer och idéer och se resultatet direkt, bättre. Och när man kan jobba med detaljerna och materialen, i olika skalor blir det lite som att skapa en produkt, säger Damiano som bl.a. jobbar med ett nybyggnadsprojekt i Landvetter.
. . .
– I min kandidatuppsats ritade jag en utomhusskola i Kiruna. Det blev ett projekt som gav mig möjlighet att sätta mig in i den stadens alla utmaningar i och med att man flyttar en hel stad – man tvingas ju tänka ganska radikalt kring ett koncept på en stad. Mitt förslag tog avstamp i hur samerna har haft skolan på resande fot. Och lärt sig både i och av naturen. Av de vi intervjuade i Kiruna förmedlade alla samma känsla: skolan förknippades med naturen, som både låg nära hjärtat och något man ville vara närvarande i, säger Ellen, som bl.a. arbetar med att ta fram ett nationellt gestaltningskoncept.
. . .
– Jag är snickare i grunden och har kanske därför en rätt naturlig förkärlek för att bygga med trä. Jag har jobbat en del med att utreda om trä är lämpligt som byggmaterial i specifika projekt. Tidigare man kunde möta ett visst motstånd mot trä som byggmaterial – något som kanske låter konstigt idag. Men det fanns en osäkerhet med hur man skulle lösa de problem som trots allt finns med trä som byggmaterial. Där det tidigare fanns en osäkerhet, ser man ett oändligt mycket större initiativ idag. Den satsning som vi ser i Sverige på träbyggnation är bara början. Framtiden känns riktigt spännande tycker jag, säger Dennis, byggnadsingenjör som bl.a. arbetar med ett bostadsprojekt vid Telefonplan.
. . .
– Jag älskar att vara kreativ. Och att arbeta som arkitekt är helt perfekt för mig eftersom man får vara kreativ på många olika sätt. Det handlar om alla möjliga sammanhang, situationer och människor, kombinerat med kreativitet. Och samtidigt göra sitt bästa för att göra en skillnad. Jag vill lära mig allt och testa på det mesta. Men jag gillar tanken på att utmana vad arkitektur kan vara, säger Elvira, som bl.a. arbetar med bygglov för Gardens kontorsbyggnad i Ulriksdal.
Här är våra tre bästa tips för en framgångsrik planansökan.
Vägen till ett positivt planbesked kan vara komplicerad. Här berättar tre av våra kollegor om den smidigaste vägen fram.
I Semrén & Månssons nya hållbarhetsrapport kan du läsa mer än bara en redovisning av företagets klimatpåverkan. I rapporten kan du...
Blue foods kan ge nytt liv åt havet och våra kustsamhällen. Läs mer om hur vi startade ett algodlingsföretag.
Jan Larssons tre bästa tips för dig som vill bygga i trä:
Magnus Lindgrens 4 bästa tips för att lyckas med återbruk
Magnus Lindgren förklarar hur konkret cirkuläritet ska fungera långt in i framtiden
Jan Larsson är arkitekt, professor i arkitektur och träexpert
Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!
© Semrén & Månsson 2023