Kan man göra om ett flygplatshotell utan att hålla stängt en enda dag?

2021-10-13

Clarion hotel Kastrup bar

När Clarion tog över Hilton-hotellet på Copenhagen Airport ville man göra det till sitt. Semrén & Månssons inredningsarkitekters uppdrag var att skapa en känsla av lyx, design, och värme, utan att bygga om hela hotellet eller stoppa driften. Teamet insåg snabbt att de stod inför en ovanligt knepig designutmaning: ”Hur ska vi fixa det här?”

“En ombyggnation är mer komplex än man kan tro eftersom man måste förhålla sig till befintliga material och arkitektur och man vet aldrig vad man stöter på när man börjar riva”

– Birgitte Mordt, inredningsarkitekt och ansvarig för inredningskonceptet

När projektet inleddes 2017 fanns inget annat hotell på flygplatsen. Den övergripande briefen var att Clarion ville markera en ny era. Inredningen skulle berätta en annan historia än tidigare. Från ett mer traditionellt affärshotell till ett ledigt, modernt och designorienterat andra hem för resenärer.

Förutsättningarna var tydliga. Clarion ville behålla hotellrummen som de var och bara renovera entréplanet samt addera en handfull nya rum på toppvåningen i byggnaden. Entréplanet bestod av anonyma, odefinierade ytor och Semrén & Månssons grundkoncept bestod i att skapa bättre definierade zoner och tydliga rumsligheter.

– Vår grundidé var att skapa flera mindre rum i rummet och definiera ytorna på entréplanet på ett nytt sätt, säger Izumi Takasu Brette, arkitekt med ansvar för planlösningen.

Birgitte & Izumi inredningsarkitekter
Clarion hotel Kastrup bar
Clarion hotel Kastrup bar

Smart och störningsfritt

Men så till frågan i ingressen: Lyckades vi bygga om utan att stänga ner? Jodå, Clarion behövde inte stänga ner driften en enda dag. Hemligheten är noggrann planering. Semrén & Månsson hade en genomtänkt och tydlig plan – från design till genomförande.

– Det var många utmaningar och mycket jobb. Det krävdes extremt noggrann logistik för att få allt till att fungera, men vi lyckades faktiskt göra hela ombyggnaden utan minsta lilla störning för personalen eller gästerna, säger Birgitte Mordt.

Inredningsarkitekterna tog fram en plan- och designlösning som var möjlig att genomföra i etapper. Ytorna revs och byggdes i olika steg och arbetet skedde bakom insynsskyddande väggar. På det sättet kunde driften vara igång under hela renoveringen.

Och det färdiga resultatet gav genast goda resultat och ringar på vattnet.

– Hotellet har nu en tydlig Clarionprofil med fokus på design, konst och mänskliga möten. Genom att förändra de publika ytorna har hotellet blivit en attraktiv mötesplats och marknadsföring har fått ett rejält lyft. Framför allt har gästnöjdheten ökat – nu väljer många av stamgästerna att tillbringa ännu mer av sin tid på hotellet när de besöker Köpenhamn, säger Birgitte Mordt.

Läs mer om projektet här.

Birgitte Mordt, arkitekt på Semrén & Månsson

"Hotellet har nu en tydlig Clarionprofil med fokus på design, konst och mänskliga möten."

Birgitte Mordt, inredningsarkitekt och ansvarig för inredningskonceptet

Dela

Birgitte Mordt, arkitekt på semrén & månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Birgitte Mordt

+46 31 352 02 89birgitte.mordt@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Vill du veta mer om vårt arbete, starta ett samarbete eller söka jobb? Låt oss kontakta dig. Du kan även få mejl från oss ibland med sånt vi tycker är intressant.

FacebookLinkedInInstagram