Att vara med i ett team och utvecklas

2022-03-22

Beatrice Valentin Praktikant

Ta chansen och sök praktikplats hos oss på Semrén & Månsson! I höst tar vi emot praktikanter som har fullgjort minst tre år av sin utbildning.  Möt Valentin och Beatrice som snart fullgjort sina praktiker hos oss på Semrén & Månsson i Göteborg.

Hur har din praktik varit?

– Jag har lärt mig sjukt mycket faktiskt. Om kreativ process, att summera och presentera sina skisser och att strukturera upp underlag och samarbeta. Men även mer direkt praktiska grejer som tricks i olika programvaror. Man lär sig liksom sakta men säkert att göra allt som ens kollegor gör. Jag tycker jag har fått ganska mycket ansvar! Men jag har alltid känt att det finns mer seniora kollegor att luta sig på och det finns en kultur av att vi äger besluten gemensamt. Det beror också lite på vilka som är med i projekten, säger Valentin Wirstad.

– Det har varit otroligt värdefullt att få en inblick i hur man faktiskt arbetar på ett arkitektkontor. I studievärlden får man ofta göra allting själv så det har varit kul att få ta del av hur ett projekt blir ett resultat av många personers olika kompetens och expertis. Och hur viktigt det är att lära och ta hjälp av varandra. Sen är det såklart svårt med arbetsbelastningen, ibland blir det väldigt mycket – och ibland lite mindre, säger Beatrice Sterner.

Beatrice Praktikant

Semrén & Månsson som praktikplats

– Lärorikt och roligt! Det har varit varierade arbetsuppgifter, med lagom förväntningar på en. Man har helt enkelt fått växa in i rollen som arkitektpraktikant. Sen är det ju känslan av att få vara med i ett team och se någonting utvecklas från start, eller under en längre period. Det har varit riktigt roligt. För alla kollegor skapar en sådan bra och öppen stämning på kontoret. Personligen har jag lärt mig att använda program som Sketchup, Rhino och Revit, som jag inte jobbat med så mycket tidigare. Men kanske framför allt har jag fått en större inblick i hur samspelet ser ut mellan en arkitekt och beställare. Vilket både var roligt och överraskande att utforska bredden i yrket och de varierade uppgifter man kan ha som arkitekt beroende på projekt, beställare och skede, säger Beatrice Sterner

Valentins tips för framtida praktikanter

– Ställ frågor! Det tog mig lite tid att arbeta upp självförtroendet att våga ställa frågor. För i början är det lite svårt att veta exakt hur dum ens fråga är, vilket kan leda till att man håller den inne. Men då lär man sig inte. Vissa uppgifter kommer med tydliga instruktioner och ramar, i andra fall har uppgiften varit ”lös det”. Det senare fallet känns oftast lite läskigare men man får påminna sig själv om man knappast kan förvänta sig att en praktikant ska kunna allt. Är man bara lugn och nyfiken i sådana lägen – kan man lära sig enormt mycket tror jag, säger Valentin Wirstad.

 

Valentin Praktikant

Ta chansen och sök praktikplats hos oss på Semrén & Månsson! I höst tar vi emot praktikanter som har fullgjort minst tre år av sin utbildning. Skicka in din ansökan, med ett personligt brev, CV och en PDF med din portfolio om max 10 sidor, innan 30:e april (för dig som söker praktik till följande hösttermin) till jobb@semren-mansson.se. Kontakta Sara Hvass eller Ylva Lundberg om du har några frågor.
Vi erbjuder praktikplatser på samtliga våra kontor i antingen Göteborg, Stockholm eller Malmö. Märk din ansökan i ämnesraden med “Praktik arkitekt + kontoret/staden du söker till”.

Dela

Sara Hvass arkitekt på Semrén & Månsson Göteborg

Kontakta mig om du vill veta mer

Sara Hvass

+46 703 70 81 79sara.hvass@semren-mansson.se

Relaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram